Futás
-
Sokkoljalak benneteket?
400m-es körpályán futottam egy focipálya körül! 51 db. kör.
Sajnos öregecske, már a fű is benövi néha, ágak, vakondtúrások és bizony nem egyenletes, de talán pont ettől jó a bokának.
A dolog érdekessége, hogy 400m X 54 = 21.600 méter, na de ki mondja, hogy pontosan hol 400m egy körpálya? Belső íven? Középen? Külső íven?
Mikor ismerőssel múltkor futottuk a 10k-t én 3 méterrel futottam tőle a külső íven. Ez 10k-n ott és akkor gyakorlatilag picit több, mint 1 teljes kör különbséget jelentett, holott teljesen egy iramban futottunk, de nyilván nekem picit többet kellett lépnem ;-)
Mivel a külső íven csak én futok (jó okkal, ott elég "szűz" a talaj), a többi futó a göröngyös viszonyok miatt kerüli, ezért nekem nem 54 kör a 21.6km, hanem "csak" 51 kör. (Tudom, hogy a félmaraton 21.095m, de azért futottam rá még picit, több, mint 1 kört, mert nem akartam, hogy pontatlanság miatt esetleg ne legyen meg.)
A 600m-es szint csalóka! A pálya legmagasabb pontján (látszólag pedig sík) a tengerszint felett 245 méterrel vagyunk egy ponton, a legalacsonyabb pontja 238m, de nem feltétlenül jelenti ez azt, hogy mindig 7 méteres szintkülönbség van kvázi elnyújtva 1-1 kör esetében, van, hogy a különbség csak 6 méter.
Így talán érthetőbb: