Futás
  • Tinman #1423
    A Hadd edzésmódszer lényege a szervezetünk pulzus kontrollált terhelése. Ez komoly pszichés kihívás lehet sokunk számára, mert relatív lassú tempó párosul az ideális tartományhoz. A pulzust a megfelelő pulzus-zónában kell tartani, nem lehet kicsúszni huzamosabb ideig belőle.

    Egy kezdő futó pl. eleinte nem is tud futni ezzel a módszerrel, mert már az erőteljes sétájával eléri a zónáját. Ez egyébként tökéletesen mutatja, hogy még nagyon gyenge, nincs állóképessége.

    Hosszú, lassú, aerob alap (kék zóna) és aerob 1 környezetben (kék zóna és zöld alja) végzett futásokat kell csinálni, ezáltal az állóképesség mellett a VO2Max is emelkedni fog. Hadd metódusa alapján a szervezet idővel hozzászokik az alacsonyabb pulzusos "száguldáshoz". Ennek köszönhetően alacsonyabb pulzuson lesz a futó gyorsabb, mint korábban u.a. a pulzuson! Ergo ha lassan edz a futó, idővel gyorsulni fog.

    Minimum felkészülési/alapozási idő: 6-9 hónap. Minimum. Minimum!

    Természetesen folyamatosan mérhető a fejlődés, 6 hetente lehet tesztet futni, ami abból áll, hogy 140-es pulzuson kell futni 2.4k-t, másfél perc pihenés után 150-es, majd 160, 170 és 180-as pulzuson. Az eredményből lehet egy grafikont rajzolni (1. osztályos matektudás kell hozzá) és gyönyörűen látni lehet majd a fejlődést.

    Alig pár hónapja végzem csak a módszert. Nem fogok senkit se grafikonokkal fárasztani, legyen elég annyi, hogy a legkapatósabb dombon, ahol addig 9-10km/h-val és 200-as max pulzussal futottam fel, most 178-as pulzussal megyek fel u.i. sebesség mellett. Szaros 3 hónap kellett hozzá és még sehol nem tartok.

    Nem mellesleg nincs fáradtság (egészen elenyésző), nincs gyomor gond (alacsony pulzustartomány miatt), nincs semmiféle negatív hatás. Izé... egy van... sokkal kajásabb vagyok a sok hosszú miatt, így szedtem fel pár kilót, de arra meg mindenki azt mondja, hogy rám fért, mert vékonynak mondtak.

    Akiknél bevált: Ultrások, terepfutók, maraton futók. Közülük nem egy futja 130 -140-es pulzussal 5:30-as pace-el a maratont, ami mocskosul jó, mert innen még tud gyorsulni ha akar és ha verseny van, akar... 155-ös pulzus körül már 5:00 alatt van... végig! (Miközben a max. elérhető pulzusa 190.)

    Következő hsz-ben jön a módszer rendkívül részletes kifejtése Hadd által!
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2017.09.03. 10:33:59