Futás
  • Tinman #1352
    Kiprun Cardio póló + Polar H7 első tapasztalatok.

Póló:

Jól döntöttem, hogy picit kisebb pólót kértem, mint szoktam hiszen itt a pólóba beépített pánton nem tudsz húzni, így ha túl nagy a póló nem fog a HRM szenzor semmit sem érzékelni. Mondjuk a póló anyaga kifejezetten az a ráfeszülős fajta, szóval nagyon aláméretezni se szabad, mert a nagyobb is rádcuppan azért...

A póló anyaga nem rossz, tipikus aláöltöztet feelingje van, a nedvességet jól vezeti, a széltől is egész jól véd. Amihez kifejezetten nem ajánlanám az a 35 fokban történő futkorászás, mert ahhoz azért melegebb érzetű az anyaga, holott nem a hosszú ujjú kivitelben vettem. Olyan 26-28 fokig teljesen okés. Mínuszban meg kb. mínusz 70-ig, mert felöltözöl. A HR szenzort nyilván nem fogja meghatni, hogy 5 réteg ruha van felette. :-)

Ami kicsit engem máris zavar benne, az az, hogy a Polar H7 annyira tökéletesen illeszkedik rá, hogy szinte oda van szögelve, de ugye ezt le is kell ám róla venni edzés után, hiszen a H7 csak akkor aktív, ha mind a 2 érzékelője a pánthoz érintkezik. Na most a gond itt van. A levétele nem is olyan egyszerű. Ha csak fogod és letéped, azt is lehet, de szerintem így eljárva nem kell 10 edzés és kiszakadnak a pólóból azok a kis fém érzékelők. Emiatt ügyeskedni kell, de az ujjaddal alátámasztva szépen lepattintható, csak oda kell rá figyelni.

A tisztítása nyilván kicsit speciálisabb. 30 fokon lehet mosni. Elvileg mosógépben is, de én be nem tenném, nehogy a pánt sérüljön. A címkéjén az áll, hogy folyékony mosószerrel szabad csak tisztítani.

Polar H7:

Term. jár mellkaspánt is hozzá, így a fenti póló + ezzel a pánt kombóval nincs olyan időjárás, ahol le kéne mondani a pulzus alapú edzésről.
    Ahogy én jelenleg látom a pólót + H7-et egész évben lehet majd használni, de nagy kánikulában inkább csak a mellkaspántra szavaznék. Na mondjuk ez amúgy sem túl sok alkalom.

A H7 amúgy TELJESEN(!) vízálló és szinte azonnal elkezd jelet adni mihelyst a 2 érzékelője be van egy pántba pattintva, legyen az a póló vagy éppen a hozzá adott mellkaspánt. Annyira szépen, egyszerűen és gyorsan működött az egész, hogy igazán meglepődtem. A BT-ot bekapcsoltam a telón, rányomtam az eszközök keresésére, azonnal látta, 1 gombnyomás és már párosította is. miCoach-ban még egy helyen az ADD DEVICE része hozzá kellett adni, de innentől mindenféle edzésnél (igen, úszásnál is!!!) küldi a pulzusod jelet a telódra.

Még annyit én azért megtettem, hogy bár a maratoni edzésterv kellős közepén vagyok, de feláldoztam a mai edzésem egy ASSASSEMENT WORKOUT-ra, hogy átálljak teljesen pulzus alapú futásra. Nyilván ez úgy pontos, hogy bemelegítesz tisztességesen, elmész futsz 2k-t, megvárod, míg 2-3 perc alatt picit visszaáll a pulzusod és akkor kezded el. Sok helyen olvastam, hogy a pulzus alapú edzés felmérőjénél ezt erősen így ajánlott és nem úgy, hogy 1 hete nem futottál, kimész felmérőt futni. Az úgy nem jó. Fals eredményt ad és utána ez alapján futsz akár 100 edzést is, így rohadtul nem mindegy, milyen az a felmérő...

miCoachban a Devices részen egyébként látszik a H7-es elem töltöttsége is és ha éppen rajtad van, akkor az aktuális pulzusod is mutatja. Nekem 80%-on állt az elem töltöttsége mikor megkaptam... ez ellen nem nagyon lehet mit tenni, nyilván a polcra nem tegnap kerülhetett fel, de egy CR2025-ös elem amúgy se egy nagy költség.

miCoachban az edzésed alatt abs. valód időben látsz mindent. Grafikont, zónát, jelenlegi pulzust, ahogy az elvárható. Amikor indítasz egy edzést közli is, hogy Heart Rate Sensor found, majd GPS found és már mehetsz is.

Pontosság? Az elvárásaimnak maximálisan eleget tett. Itthon nyugalmi állapotban is néztem, iszonyú pontos! Aztán néztem egy gyors sprint után és ha 2 BPM-et tévedett 181-es pulzus körül, akkor azt hiszem barokkosan túlzok. Jah, atompontos. Brutális.

Szóval, meg is történt a miCoachban automatikusan az új, pulzusalapú zónáim legenerálása. Őrület mennyire papírforma szerinti, ugyanis 220 (maximális pulzus születés után) - 37 (kor) = 183 (maximális pulzus). És láss csodát, maxra hajtva magam valóban 181-182 BPM-et (3:10-es pace) láttam és az a helyzet 95%-ra pörgettem csak fel magam, ment volna tovább is (tuti, mert mértem már korábban 2:40-es pace-t is), de rohadtul telekajáltam magam mielőtt kimentem, szóval picit óvatosabb voltam.

A H7-ről még annyit, hogy 2 év garanciával kaptam + ingyenes kiszállítás + 19.900-ról 17.900-re volt leakciózva, ami szerintem ennyiért elég kellemes.

Összességében nagyon elégedett vagyok. Mind a pólóval, mind pedig a H7-el. Ha ez tényleg így kibírja nekem 3 évet (nincsenek irreális elvárásaim) vagyis cirka 3000-3500km-t, akkor el leszek ájulva.

Egyedül csak azt bánom, hogy nem vettem meg ezeket korábban és nem kezdtem el korábban ez alapján edzeni. Azért rohadtul nem mindegy, hogy emelkedőn kellene piros zónában futnod, vagy sík terepen. Pulzus alapú edzéssel ez nem gond. Ahogy az sem gond, ha szarul aludtál, rohadt fáradt vagy (magasabb a pulzusod) ez nyilván erre is figyel, hogy eleve magasabb pulzussal kezdesz, tehát előbb eléred pl. a sárga zónád mint kipihenve toppon.
    Sok helyen olvastam, hogy nyáron is nagyon jó, amikor kezdesz kitikkadni, veszíted a vizet, akkor is vissza fog lassítani, mert a pulzusod felkúszik, így mindig vigyázhatsz a szívedre/keringésedre úgy, hogy edzed is magad, de nem okozol magadnak kárt...
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2016.09.06. 21:32:58