• kvp
    #18
    "egy dolog hogy valaki ott tárolja az adatait. Azt meglehet tenni cd vel vagy dvd vel is. Én inkább arra az eshetőségre gondoltam hogy az sd teljesen leváltja a merevelemezt és oprendszert is azon tevékenykedne. Ez azért már durva lenne, az adatvesztés valószínűságe is megnő, mivel ezzel dolgozunk."

    Mint mar mondtam a kepen levo ssd egy pata-133-as merevlemez csatolojaval rendelkezik, tehat csak egy sima 'ide disk'. Ez a memoria olyan amit nem memoriakent hanem disk-kent lat az operacios rendszer. Ha maga a memoria nem romlik el, akkor adatvesztes snem tortenhet, mivel semmi kulonbseg nincs a merevlemez es az ssd memoria kozott. Ha az os elromlik es mondjuk lefagy (kekhalal), akkor pont ugyanaz tortenik egy ssd-vel mint ami egy merevlemezzel. Ez azt is jelenti, hogy vannak rajta rendes particiok es rendes file-rendszerek. Tehat egy ilyen ssd valoszinuleg ntfs-re lesz leformazva. Innentol miert ne rakna az ember primary master-nek, es nevezne ki c: meghajtonak? A kulonbseg az, hogy ez a lemez nem forog, de ugyanugy stabilan tarolja a kiirt adatokat mint egy merevlemez. Persze csak 512 byte-os blokkokban irhato, mint a mechanikus merevlemezek, tehat ez az egyseg nem rendszermemoria hanem hattertar (mass storage), mint egy merevlemez vagy egy masfajta csatoloju memoriakartya.

    Ennyi erovel akar usb memoriarol is futtathatnak operacios rendszert, csak a windows (xp-ig) nem hajlando boot-olni rola. A linux-ot viszont nem zavarja, hogy honnan toltodik be, lehet cd/dvd, merevlemez, floppy, szalag, usb hattertar vagy akar papirszalag vagy lyukkartya is. Dolgozni pedig barmilyen hattertaron lehet, amig tudjuk olvasni es irni. A flash ebben meg jobb is, mivel gyorsabb az eleresi ideje mint a merevlemezeke. (nincs bennuk mozgo fej, tehat nem kell a lassu fizikai alkatreszekre varni) Megbizhatosag szempontjabol pedig egy flash hattertar legalabb 100 evet kibir akar folyamatos olvasas mellet is. (tehat ha nem irjak ujra tul sokszor) A sima worm mukodesu eprom pedig akar tobb ezer evet is.

    ps: Az emberek jo resze azt hiszi, hogy a merevlemez stabilabb mint egy flash meghajto. Nos nem az, a flash-ek 'elkophatnak', de ezt ugy teszik hogy meg iras kozben szolnak, hogy nincs tobb szabad hely mert elkoptam, ezzel szemben a merevlemezek viszont ugy kopnak, hogy azt hisszuk minden oke, majd egyszer csak nincs ott az adat vagy fel sem porog. (ilyenek voltak a foppy-k is)