• kvp
  #14
  "Egyébként sem nagyon értem hogy miért beszélnek a merevlemez technológia leváltásáról, maximum a sebesség növelése érdekében az ötvözésről. Nem véletlenül nem a memórában tároljuk az adatokat, hiszen onnan jóval könnyebben elveszhetnek az adatok, mintha merevlemezen tárolnánk őket. Nem is beszélve arról hogy ha megsérül esetleg a gép, az adatok visszanyerésére is kevesebb esély van, még a noteszgépeknél is."

  Mivel a kepen lathato ssd tarolo egy pata133-as merevlemez csatlakozojaval rendelkezik es a gep ha nem nezi kulon nem is tudja rola, hogy nem magneses merevlemez, hanem solid state disk (ssd). Mivel sok ember regebben is inkabb ssd-n tarolta az adatit mint lemezen, ezert az hogy ezt a technolgiat felujitjak nem jelent sok meglepetest.

  Magyarorszagon foleg a c64 es a gameboy tulajdonosok talalkozhattak ssd-s memoriakartyaval, bar azok tobbnyire csak egyszer irhatoak voltak, bar mar akkor is volt c64-re eeprom-os, tobb ezerszer ujrairhato ssd. Gyors volt es sokkal jobban birta mint a floppy-k. En szemely szerint szivesen hasznalnek ujra ilyeneket, csak nagyobb kapacitassal. A swap teruletet pedig erdemes ram-ba tenni, tehat ket ssd kell a rendszerbe, egy flash alapu, amin a programok es az adatok vannak es egy ram alapu (de ata csatolos), amin a swap file particioja van. (meg esetleg a temp es browser cache meg hasonlok) A renszerinditaskor egy program (driver) mindig letrehozza az atmeneti particiot a ram-os disk-en majd minden mehet ahogy eddig es a flash sem kopik el egyhamar. Ilyen megoldast hasznalt az amiga is. (igen ott is volt aki inkabb ssd-n tarolta az adatait mint floppy-n vagy merevlemezen)

  ""a windows memoriafoglalasanak jo resze a cache-hez kell"
  ez azért igy nem igaz. Neki nem kell semmilyen cache, egyszerűen csak a fel nem használt (és igy kárba vesző) szabad memória gyak. teljes méretét cache-nek használja. Ezt természetesen nem swappolja és nem VM-ezi, bármikor odaadja egy programnak, ha szüksége van rá, tehát nem illik "memóriafoglalásnak" nevezni, ugyanis ezen memória éppenhogy nem foglalt, hanem szabad, de amig semelyik program nem kéri, addig hasznosabb dolgokra használja fel, minthogy üresen álljon."

  Igaz, hogy a read cache gyakorlatilag barmikor odaadhato egy masik programnak, tehat nem szamit a memoriafoglalasba, de gyakran azert pakol adatokat a disk-re, hogy tobb hely legyen a cache-nek. (pl. tobb oraja nem hasznalt program es adat teruleteket) Ha ezt letiltjuk akkor akar swapfile nelkul is elmegy a rendszer, legalabbis csak akkor fogja hasznalni ha mar 0 a cache merete. Ettol lassu lesz a rendszer, de legalabb tenyleg nem swap-el.