nincs egy normális lány, aki nem csak külsőleg hanem belsőleg is kibírható
-
Valószínűleg ismered a halálverseket. Japán szokás volt Szamurájok és Buddhista mesterek részéről, haláluk utolsó pillanatában, utolsó erejükkel firkanteni egy pár soros verset, aztán meghaltak. Sok sok halálvers van, de az én kedvencem pusztán egy: "A halálversek baromságok, a halál az halál." Aztán meghalt aki írta.
Temetést nem a halottnak rendezünk, azt az élőknek. A siratók bár úgy érzik a halottat temetik, és azért sírnak, valójában csak megrökönyödnek önnön halandóságuk eme emlékművétől. Egy barát, családtak, szerető, elvesztésénél a temetőben önmagunkat siratjuk, mert felötlik bennünk a saját halandóságunk.
Ezt alá is kéne támasztani nemigaz? Legyen hát... Pszihológusok bebizonyitották például, hogy egy csúnya szakításnál, az ember tudatában ugyanaz a gyászreakció játszódik le, mint mikor meghal a kedvese. Meghalt valaki? Nem, de a gyászreakció mégis ugyanaz. Ha a barátom más kontinensre költözöik, és hallani sem fogok felőle többé, ugyanaz mintha meghalt volna. De nem siratom, mert bár olyan mintha számomra meghalt volna, nem ötlik fel a saját halandóság képzete. Ez is csak a tudat játéka!
Sosem mondtam, hogy a saját igazam az egyetlen létező igaz. Pusztán annyit mondtam, saját suta ezközeimmel, hogy az igazam iránytűje maga a természet. És mi kérdőjelezné meg a természetet? Ki lenne képes a természet törvényei alól kivonni magát?
Buddha nem volt nihilista. Sőt... Bár gyakori félreértés. És mielőtt Buddha "megvilágosodott" lett, olyan gazdagságban élt, melyet elképzelni is nehéz (akkori viszonokhoz képest). Az érzéki örömök mindegyikét maximálisan kiélte, majd megcsömörlött értelmetlenségüket látván. De mégsem torzította e el emberségességét. Vannak (Játaka) történetek, melyek Buddha korábbi életeiről mesélnek. Van köztük olyan, melyben Buddha embert ölt, hogy sok más embert megmentsen. Ezzel megcsúfolná a nem ártásba vetett elveit, vagy az emberségességét? Szerintem sokkla inkább megerősíti vele. Mert döntést hozott és vállalta a felelősséget. Tudta mit tesz, és miért teszi...