nincs egy normális lány, aki nem csak külsőleg hanem belsőleg is kibírható
-
Igazából már kibújt a szög a zsákból, és nem először:
"Lehet 1-2 napig rossz lesz és előjönnek majd a nosztalgikus emlékek"
Nem is lehetne szerintem párhuzamot vonni, az a karakter akiről te beszélsz valószínűleg szociopata, nem tudná meghatározni a jó/rossz fogalmát mert nincsen róla/róluk fogalmi megértése. Illetve van, de az teljesen más mint az a gondolatsor ami a Te vagy az én agyamban fut végig ha meghalljuk ezt a két szót.
Az ilyeneknek saját értékrendjük van, ami nem összeegyeztethető az átlagember gondolkodásával, értékrendjével, illetve csak részben az.
Pl. a börtönökben ha valakihez túl közel állsz, és a szemed sarkából nézed, az azt jelenti hogy ellenségednek tekinted, és rá fogsz támadni.
Ezt onnan tudom, hogy egyszer ezt nem szándékosan megcsináltam egy volt fegyenccel. Természetesen nem tudtam hogy mit jelent amit csinálok, egyszerűen csak úgy kezdtem el nézni, és közel álltam hozzá. Volt annyira szocializált hogy megértette hogy én máshonnan jövök, és elmagyarázta mit jelent amit csinálok. Idekint ennek nincs ilyenfajta többletjelentése.
Szóval lehet hogy közben el is beszélgetsz vele valamilyen semleges témáról, és a külső szemlélődő az ég világon semmit nem vesz észre az egészből, csak azt hogy egyszercsak nekiesel egy késsel minden különösebb előjel nélkül.
Az ilyen figura számára a munkáját végző rendőr a rossz. Amit csinál az vamzerkodás, aki a törvény "segítségét" kéri hogy megoldjon egy konfliktust az spicli.
Aki viszont bekokainozva kirabol két bankot + lelő 2 biztonsági őrt közben, az tökös csávó, jó gyerek, és a full szociopata ezt tök komolyan így érzi és gondolja. Ennyit a jó és a rossz fogalmáról, és hogy ez kinek a fejében hogyan is van:)
Ilyen betegséggel nem érdemes megpróbálni együtt élni, nem is lehet.
Szocializálódni kell, rehabra kell járni.
Vannak olyan ismerőseim akik 7-8 évet is voltak börtönben, akadnak köztük elég súlyos figurák is. Viszont már több éve kint vannak, és azóta próbálnak a szabályok szerint játszani, bár azért néha megfordul közülük egynek-kettőnek a fejében, hogy csinálni kéne valamit. Általában mégsem csinálnak semmit. Van köztük olyan aki azóta ingatlanos lett, van aki IT-területen helyezkedett el és még sorolhatnám. Szabadlábon vannak, mert nem voltak annyira antiszociálisak, hogy ne tudtak volna idővel részlegesen vagy teljesen szocializálódni.
Még a legbetegebbnek tartott, legkisiklottabb értékrendű gyilkosoknak is összejöhet kemény munkával, lehet ilyesmiről olvasni a neten. Ilyet nem ismerek hála az égnek.
A lényeg az, hogy Gabeonak közel nincs ennyire kicsúszva az értékítélete sem természetében, sem az általa alkalmazott módszerek (amelyeket állítólag alkalmaz) vonatkozásában.
Én még mindig úgy érzem, hogy benne sokkal több van a csendesen szenvedő akárkiből, aki igazából vágyik a valamire (akármire), de az analitikus elméje nem engedi előretörni az érzelmeit. De vajon meddig mehet ez így?