nincs egy normális lány, aki nem csak külsőleg hanem belsőleg is kibírható
  • Balumann
    Hát így elég merész azért kijelenteni, hogy az ember szellemileg nem biológiai állat :) Az tény, hogy van ami ösztönös és van ami "szellemi" dolog, de már ez a kettő is elég nehezen választható szét. Csak hogy példát írjak, tudunk tanulni, de már alapból a tanulás ösztönös (pl. a kicsik kíváncsisága mutatja legjobban), és az is hogy mindig a meglévő információk és ösztöneink szerint a legkedvezőbb döntéseket próbáljuk meghozni. Az érzelmeink ösztönösek - habár befolyásolhatók "tudatosan", és így jön létre a változatosság. De nincs olyan ami egyértelműen csak az embernél létezik, pl. nevetni a majmok is tudnak, jó kedve is egyértelműen sok állatnak lehet (pl. kutyák, macskák, főként emlősök). Érdemes megnézni a "Ketten a jégen" című dokumentumfilmet, jegesmedvék illetve rozmárok életét mutatja, sokszor olyan érzésem volt, mintha emberekről szólna!

A negatív gondolkodás mód egyébként tényleg talán csak az embereknél fordul elő, én szerintem ez is "tanulható" sajnos, talán a civilizáció természetellenes céljai, helytelen nevelések, igazságtalanságok hozzák ki. Természetben élő népeknél valószínűleg nem nagyon találkoznánk negatív gondolkodásmóddal, és ilyen változatos érzelmi világgal sem.

Hiába, nagyon nehéz és összetett ez a téma, nehéz egyáltalán gondolatokban megfogalmazni - és egyértalán szétválasztani a dolgokat. Én is kíváncsi leszek a többi reakcióra :D