mivel maga, az ősrobbanás elmélet bizonyítható egyelőre, csak arról írt. Külön kiemelte, hogy az ősrobbanás, mitől indult be/alakult ki, arra egyelőre csak elméltek vannak, konkrét bizonyítékok nem, így nem ment bele. De rengeteg bizonyítékot és tényt vonultatott fel az ősrobbanás mellett, le van vezetve a feldezése, és az ahoz vezető út, egészen az ógörögöktől. A könyvben több száz oldalon keresztül fejtegeti és magyarázza el a háttérsugárzás, az inflációs modell, a vörös eltolódás stb.. elméleteket, hogyan alakultak és hogyan lettek tények. Én korábban is a Big Bang modellt pártoltam, de ez a könyv csak megerősített benne. Nagyon olvasmányos formában van leírva, ajánlott iromány.
Vákumban lévő energiáról nem írt, emlékezetem szerint, de ez nem jelenti azt hogy ne volna, csak én nem ismerem, ezt a verziót. Egyedül amit említett, és jobban belement az a multiverzumos modell. Levezeti a modelljét az ősrobbanásnak, ahogyan ismerjük, tágulással, illetve a Nagy Reccs modellt, hogy ha mégis összetudna húzódni, illetve az állandó állapotú univerzum modellt (steady state).