• BiroAndras
  #121
  "de a "kevés mozgásnak" csak a háttérsugárzáshoz képest van értelme."

  Igazad van, valamihez képest kell mérni. Én úgy értettem, hogy egymáshoz képest. Nagy léptékben (galaxis halmazok) gyakorlatilag nem változik az univerzum szerkezete. Az egyetlen változás a tágulás, azt viszont a tér csinálja, nem az anyag. Azért jelentősebb az anyag, mint a háttérsugárzás, mert jóval nagyobb energia van benne, így meghatározóbb. Viszont egymáshoz képest is nyugalomban vannak, úgyhogy tulajdnoképpen mindegy.

  "Egyik esetben nagyjából izotróp rádiósugárzás van körülöttem, a másik esetben, pedig egyik irányból gyilkos gammasugárzás jön velem szembe (doppler-eltolódás miatt). Hát, határozottan nem egyenértékű a két állapot, és ha hozzávesszük, hogy a háttérsugárzás az egész univerzumot kitölti, könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy valami baj van a relativitás elvével."

  Mint már mondtam, nem számít, hogy mennyi anyag jön szembe. Elégé számít nekem az is, hogy egy puskagolyó milyen sebességgel jön felém, mégsem hiszem, hogy ez befolyásolná a relativitás elvét.
  A háttérsugárzás kijelöl egy vonatkoztatási rendszert, és ennek vannak is következményei, de ez nem az abszolút vonatkoztatási rendszer. Például én mondhatom, hogy az egész cuccos úgy ahogy van x sebességgel mozog. Ezt se bizonyítani se cáfolni nem lehet, mert semmiféle hatással nincs az észlelt jelenségekre. Tehát továbbra is érvényes a relativitás.

  "az Univerzumnak lett egy eredő perdülete"

  Nem feltétlenül. A galaxisok perdületei továbbra is kiolthatják egymás.

  "szerintem ezek az elvek (relativitás, mach, stb.) inkább filozófiai kívánságok, és nem megfigyelések"

  De pontosan megfigyelések, illetve azok továbbgondolása.