• BiroAndras
    #109
    "A makro-és a mikro fizika határán a BigBang-et eredeti formájában nem lehet úgy átnyomni, hogy abból a mai univerzumhoz hasonló valami legyen."

    Ez nem egészen igaz. A kvantumfizika csak egészen az elején szól bele a dolgokba, és ott is inkább segít. Pl. a kvantumingadozások jól magyarázzák, hogy miért csomósodott össze az anyag (a klasszikus fizika szerint tökéletesen egyenletesen kellene eloszlania).

    "Erre ugye kitalálták az úgynevezet felfúvódás elméletet"

    Nem erre találtak ki, hanem egy sor megfigyelt jelenség magyarázatára. PL. az egyik ilyen dolog, hogy az univerzum épp annyi tömeget tartalmaz, ami kellően lelassítja a tágulást, de még nem okoz összeomlást. Ez szükséges ahhoz, hogy legyen idő az élet kialakulására és ezért felsőbb hatalmak keze nyomát látták benne. Az inflációs modelből viszont természetes módon adódik ez a felállás. És ez nem is kvantumfizika, hanem "csak" általános relativitás elmélet.

    "amikor a kvantummechanikai törvényekkel leírható univerzum egy varázsütésre méretének többszörösére dagad, a fénysebességet is többszörösen meghaladó sebességgel"

    Nem varázsütésre, megvan neki az elméleti háttere.

    "mindehhez pedig az energiát gyak úgy kapja, mint ahogy Münchausen báró kirángatta magát a mocsárból."

    Megvan az energia is, nincs azzal gond. Mivel itt maga a tér tágul, nem pedig az anyagot kell felgyorsítani, az energiákat eleve nem is úgy kell számolni. Másrészt például az elektromágneses tér energiát veszít a tágulás során (a fotonok is "megnyúlnak", így nő a hullámhosszuk, vagyis csökken az energiájuk).

    "Őööö, izé látott már ilyet valaki?"

    Elektront se láttam még, ennek ellenére remekül működtetik a számítógépemet.

    "Hát a cikkben szereplő eredmény ezt tökéletesen kersztbe vágja."

    Egyáltalán nem. Ez csupán azt jelenti, hogy van még egy tényező, amit eddig nem vettek figyelembe.