• BiroAndras
    #77
    "De valójában még csak most jöttek rá, hogy az emberi agy nem hasonlit egyetlen mai számitógépre sem"

    Erre nem most jöttek rá. Eleve tudták, hogy az akkor rendelkezésre álló technológia édeskevés az agy lemásolásához. Az viszont igaz, hogy eleinte azt hitték, hogy a nyers teljesítmény is elég. De ez már nagyon régen volt.

    "Az is kiderült hogy egy agysejt nem = tranzisztor"

    Erről se volt soha szó. Természetesen egy agysejt sokkal bonyolultabb, mint egy tranzisztor.

    "és maga az agy sem digiátlis hanem analóg"

    Az idegsejtek közti kommunikáció digitális (csak nem szinkron, mint a számítógépeknél; nincs órajel). A neuronok működése ugyan analóg, de ez nem jelent minőségi különbséget, mert szimulálható egy valamivel bonyolultabb digitális rendszerrel.

    "és nem kettes számrendszert használ"

    Semmilyen számrendszert nem használ. Az idegi impulzusok binárisak, vagy van jel, vagy nincs, viszont gyakran a jel erősségét az impulzusok sűrűsége határozza meg, amit tekinthetünk akár 1-es számrendszernek, vagy analógnak is.

    "plusz egy agysejtnek van egy rakás csápja, amin egy rakás impulzus mehet végig."

    Ez nem minőségi, csak mennyiségi különbség. Kellő teljesítménnyel szimulálható ez a működés hagyományos számítógépen is.

    "És mindezek után ezek az agysejtek egyfajta hálóba csatolódnak össze."

    Neuronhálónak hívják, és régóta létezik számítógépes szimulációja. Persze ezek nagyon messze vannak az emberi agy komlexitásától, de ez is inkább mennyiségi különbség.
    Többek közt azért nem erőltetik ma már a neuronhálókat, mert nem csak az előnyeit hozza a természetes rendszereknek, hanem a hátrányait is. Pl. macerás tanítani, és nem tudja elmagyarázni, hogy hogyan oldja meg a feladatokat (az ember se tudja elmagyarázni, hogy pl. hogyan ismeri fel a tárgyakat).

    "kiderült hogy az információk nem együtt vannak tárolva, hanem inkább a köztük lévő kapcsolat alapján"

    Szemantikus hálónak hívják, és könnyen megvalósítható számítógépen.

    "hiába tudjuk hogy mi minden kell élő anyag előállitásához, eddig senkinek sem sikerült élettelenből élőt előállitani"

    Az élet és az intelligencia nem ugyanaz. Egyébként az élő és élettelen dolgok közt nincs éles határ (pl. egy vírus gyakorlatilag egy rövid RNS molekula, meg egy primitív fehérjeburok).