• kvp
    "Kicsit fura h mindenhez pont a magyar fejlesztést használnák.."

Igen, magyart mint ahogy Simonyi is magyar, a hardvert a Berkeley-n fejlesztette ki egy kinai es egy magyar prof meg a 80-as evek vege fele. Mostanra ert el oda a technika hogy sikerult implementalni is. A diakok es a tanarok meg szethordtak a tudast a vilagban. Roska az mta-sztaki-ban probalta tovabbfejleszteni, de itthon tamogatas nelkul nem sok eselyuk volt a hardver tokeletesitesere. Az amerikaiak nem a magyaroktol vettek meg kozvetlenul, hanem egy kft-n keresztul tehat a haszon jo resze nem az allam zsebebe kerult. Az, hogy miert pont itt volt meg a mukodo algoritmus? Mert en voltam az egyetlen a vilagon aki nem problalt penzt kerni erte, hanem odaadta az intezetnek a kesz kodot (diplomatema volt). Akkoriban nem gondoltam hogy ez olyan ertekes lenne es nem tudtam hogy nem nagyon letezett meg mukodo kereskedelmi megoldas. Lasd meg kisfloppy esete a magyar viszonyokkal... (azota mar cegnel dolgozom, termeszetesen penzert, sajnos ujabb hasonloan eredeti oteletem azota meg nem volt) Egyebkent az a vicces hogy pont az a nemet egyetem dijazta csak a fejlesztest egy palyazat kereteben amelyik vegul a gyoztes autot keszitette. :-) Szinte mindenki masolt valamit valahonnan, ahogy en is a Roska fele cnn rendszerre epitettem, ugy a tobbi fejleszto is csak ezt vitte tovabb, jobb hardveren de ugyanazzal az algoritmussal. A jenkik meg valoszinuleg azert vettek meg a magyar chipet mert masodpercenkent tobbszazezer fame-es rendszert magantokebol civil celokra nem keszitettek, tehat nem volt mas.

ps: Erdemes lenne megemliteni, hogy egy tovabbfejlesztett valtozat kodtoresre is alkalmas lenne. Erdekes modon egy volt berkeley-s kinai diak kanadaban alapitott cege is fejleszt hasonlo rendszereket, de ok kijelentettek hogy kodtoro chip-et termeszetesen nem gyartanak, tehat fix programu aramkoroket arulnak csak. A magyar rendszer viszont programozhato, csak a branch unit-ot kellene megfeleloen kiboviteni. (a 16k magos chip mar egesz gyors tud lenni es alig par szaz wattot eszik, szabvany 3V-os cmos technologiaval gyartva)