• L3zl13
    "mindenki tudna valamin fejleszteni, ha kiváncsiak a véleményére."

Ez nem igaz. Nézz szét a politikában mi van. Mindenki beleszólhat a politikába szavazás útján, de érdemlegeset csak az tud tenni akinek tehetsége van hozzá a többiek meg mennek utánna.

Pont a túlzott jogász/bölcsészképzés bizonyítja, hogy hiába adott a lehetőség több embernek ha nincs rájuk szükség. Ugyanígy nem lenne szükség arra a 3 milliárdra sem akik fizikai és termelő munkából átmennének k&f-be vagy művészetbe vagy hasonlóba.

"ki kéne használnia az embernek, hogy döntéseket tud hozni" ...
    "mert már most igen nagy százalékban pusztult el szürkeállomány világszerte"
    Ehhez "csak" jobb oktatásra van szükség. Semmi köze ahhoz, hogy utánna asztrofizikusként, vagy pénztárosként dolgoznak.

Szerintem nem kell minden embernek fejlesztenie. Azért van a társadalom, és a munkamegosztás, hogy a speciális adottságokat igénylő feladatokat a megfelelelő emberek lássák el. Hiába dolgozik 1 milliárd ember az űrkutatásban, a felfedezéseket úgyis az a pár ember fogja megtenni, aki amúgy is ott dolgozna.
    Ez olyan mint az iskolában a rajz meg az ének óra. Mindenkinek megadják a lehetőséget, de hányan vannak akik produkálnak is valami érdemlegeset? Aki igen az jó eséllyel utánna próbálkozhat azon a pályán. Ugyanez van a természettudománnyal és az irodalommal is.

Most akkor vagy kényszeríteni kéne mindenkit valamilyen szellemi alkotómunkára, vagy csak hagynánk őket, hogy alkossanak ha akarnak. Ugye fizikai munkára már nincs szükség, és ellátást meg meg kell nekik adni merthát mi másból éljenek meg?
    Szerinted ez elősegítené hogy az emberek gondolkodjanak? Akár csinálnak valamit, akár csak a tévét bámulják egész nap akkor is ugyanazt kapják.

Ráadásul szerintem többet ártanánk a társadalomnak, ha az ilyen péztárosi/eladói/kocsmárosi munkát automaták végeznék. Az emberek 99%-a nem is látna többé másik embert szerintem. Kb ez lenne az emberi civilizáció vége.

Nem, szerintem nagyon jól van, hogy valaki kocsmáros, valaki meg kutató. A pályaválasztás előtt meg kell adni mindenkinek az esélyt, hogy az legyen ami akar (és amihez tehetsége van) de utánna nem kell támogatni mindenáron, hogy olyan tevékenységet végezzen amiben nem jó.

"és az emberi felügyelet el tudja dönteni egy tankról, hogy ki ül benne? bárki elfoglalhat egy pl. egy járművet és beszivároghat az ellenséges vonalak mögé."

Ez most hogy jött ide? Normálisan a határokon, ellenőrzőpontokon nem a jármű alapján azonosítják az embert, hanem mondjuk a papírjai alapján.