• repvez
    #89841
    Ahogy többen is leirták a lapgyártók biztositanak biost az uj 5000-es sorozatu CPU-khoz, igy a lap árát már megsporoltad a fejlesztésnél.
    ÉS ha hini lehet a hireknek akkor a következő gen is ezen a foglalaton alapul, tehát 2022 ben is beletehetsz egy ujabbat.
    Szemben az intellel, ahol ha egy évvel ezelötti gépről akarsz váltani akkor lapot is cserélned kell, sőt lehet a következőre is.
    Miért, mert az intel még mindig 14 nm en van és ha lejjebbb akarnak menni akor ott változtatni kell a foglalaton.
    Tehát ha ugy számolsz akkor 2 lap árát is megsporolod és 2022 utánig jó vagy.
    Ez kb 150 dollár megtakaritás ha hozzászámolod a 6800xt és a 3080 közti 50 dollárt akkor már 200 dollár a különbség.
    Amiből vagy erősebb CPU vagy Egy kategőriával erősebb GPU , vagy több ram nagyobb SSD is kerülhet a gépedbe.
    És akkor már nem lehet azt mondani, hogy lassabb a másik félnél.

    ÉS AMD GPU oldalon is most ugy fejlesztettek 54%ot az elözö generációhoz képest , hogy maradtak a 7nm en. szemben az NVidia ugy tudott fejleszteni , hogy 12nm ről lejöttek 8nmre.

    És mindkettőre elmondható, hogy lépéshátrányban vannak AMD-vel szemben, mert az intel csak akkor tudna technologiai elönyre szert tenni , ha most 14nm rol 5nm re mennének le az AMD elött. ez akkora ugrás lenne, hoyg tuti nem fogják megtenni.
    NVidia részől is mégcsak most tértek a 8nmre mig az AMD már a 2. generáciot késziti 5nm-en.

    Arról nem is beszélve, hogy most ki is használják, hogy házon belül készül a CPU+GPU és össze tudnak dolgozni . a következő generácio még hatékonyabb lesz emiatt.
    A másik kettő ezt sose tudja meglépni

    ugyhogy ezeket a tényeket is ha figyelembe veszed akkor AMD vonalon még mindig olcsobb mint az Intel Nvidia.

    Az meg , hogy a teszteken hol egyik hol a másik tud többet pár FPS-el, megint nem mond semmit. mert azokat a teszteket egy másik gép en más beállitásokkal tesztelték ami általában mindenből a legujabb legjobb.
    Ilyen nagyon kevés embernek van , egy átlag felhasználo sose tudja ugyan ezt hozni és ebből adódnak azok a viták, hogy valakinek ez valakinek a másik a gyorsabb.

    De ami mindenkinél egyformán mérhető az az ár és a fogyasztás mert az a villanyszámlán is meglátszik, úgyhogy ebben meg most már hatékonyabb megint az AMD .

    Szóval ha a zőld és a kék ködön keresztül a tényeket is nézed akkor elmondhatnád, hogy mi az ami szted nem az aMD felé billenti a mérleg nyelvét?