-
Pares #87367 Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni, mert egy nagyon érdekes problémával áldotta meg a technika ördöge a laptopomat, és már tanácstalan vagyok.
A probléma: Az egész képernyő hirtelen átvált valamilyen színre. Nincsenek egyéb anomáliák (csíkozódás). A színes képernyő után pár másodperccel vagy visszaáll minden a normálisra, vagy teljesen kikapcsol a képernyőt. A kikapcsolt képernyő néhány másodperc múlva vagy visszakapcsol, és újra minden normális vagy úgy marad, és csak a Power gommbal tudom kikapcsolni a laptopot. Amikor egy ilyen színes képernyő/kikapcsolt képernyő után visszaáll normálisba, akkor mindig kiírja, hogy a video driver összeomlott és helyre lett állítva. Néha "rohamszerűen" 3-4-szer egymás után csinálja ezt a színes képernyő>kikapcsolt képernyő>normál képernyő sorozatot, aztán dob egy BSOD-t (117 vagy 116 hibakóddal), amiben azt írja, hogy a driver visszaállítása időtúllépés miatt nem sikerült.
Mikor történik: Kizárólag akkor, amikor nincs terhelés alatt a gép. Tehát ha semmit nem csinálok, vagy csak böngészem a netet (Chrome), vagy Youtube videókat nézek. Ha például elindítok egy játékot, akkor minden tökéletesen működik. Ebből kiindulva a melegedés, mint ok, szerintem kizárható, amióta 1-2 hónapja előjött ez a probléma, a laptop működési hőmérsékletei nem is változtak.
Driverek: teljesen mindegy, hogy melyiket telepítem fel. A hivatalos AMD driverek nem igazán kompatibilisek. Az ősrégi 4 éves gyári HP/AMD driverekkel ugyan úgy előjön a hiba. Próbáltam a Leshcat moddolt drivereket is, de semmi változás.
Aztán hetekig tartó netes keresgélés után (szerintem) megtaláltam a problémát: néhány helyen azt írták, hogy összeomlásokat okozhat, hogy ha a GPU és a GPU memória órajele nagyon lecsökken. Letöltöttem (többek közt) az MSI Afterburnert, hogy megnézzem, és ha nem csinálok semmit, akkor az AMD kártya órajele 100Mhz-re csökken, a kártya memóriájának órajele meg 150Mhz-re. Ha elindítok valami játékot, akkor rögtön felugrik mind a kettő 725/800Mhz-re. Azt olvastam, hogy ha ezeket az "idle" órajeleket egy kicsit megnövelem, akkor az megakadályozza ezeket a gyakori driver összeomlásokat.
Elméletileg annyit kéne csinálni, hogy a CCC-ben csinálok egy új presetet, aztán az ...\AppData\Local\ATI\ACE\profiles.xml-ből mindent átmásolok, és átírok néhány sort. Pontról pontra követtem a több helyen is leírt (FAQ & Troubleshooting: második kérdés) útmutatókat, csak az baj, hogy nekem semmiféle órajelekre utaló sorok nincsenek ebben az .xml-ben, amit átírhatnék. Gondolom mert nem csak egy sima AMD kártyám van, hanem laptopos, átkapcsolhatós AMD+Intel kombó...
Szóval most itt tartok, és nem tudom, hogy mit csináljak. Amint írtam, ha valami olyan programot indítok el, ami felpörgeti a GPU órajeleit, akkor semmi hiba nem jön elő, de ha nem csinálok semmi megterhelőt, szóval az órajelek nem mennek fel, akkor random időközönként előjön a hiba.
Utoljára szerkesztette: Pares, 2015.07.01. 15:26:57