• kvp
    #17
    Erdemes lenne odafigyelni mit mondott Vint Cerf. Ha van eleg savszelesseg, akkor egyszerubb letolteni es utanna megnezni, mint folyamatosan streamelni. Mig a stream-elesnel sok kapcsolatot kell folyamatosan es allando savszelesseggel fenttartani, addig letoltesnel egyszerre kevesebb kapcsolat van, mivel nem egyszerre toltenek le az emberek, hanem ossze-vissza es raadasul a sebesseg ingadozasa sem kritikus. A web pont a http ezen tulajdonsaga miatt tudott naggya valni. (mivel az emberek hosszabb ideig olvasnak egy oldalt mint amennyi ideig a letoltese tart, tehat kisebb savszelesseg es szerver is eleg)

    Az iptv-vel kapcsolatban sajnos ott tartunk, hogy ha a minimalis fair use-ra igenyt tart egy ember, akkor kenytelen illegalis forrasbol beszerezni az adatokat, mivel a szolgaltatok tisztesseges formaban nem hajlandoak azokat ertekesiteni.

    A cikkben emlitett p2p rendszerek mukodnek ugyan, de ha lenne rendes routed multicast, akkor sokkal kisebb savszelesseggel lehetne sokkal tobb adatot atvinni (es olcsobban). Lasd Tannenbaum Globe project-jet. A dolog hatranya, hogy csak akkor mukodik, ha nem terheljuk a rendszert a szamlazas overhead-jevel, tehat minden adatot ingyen vagy altanyaron adunk.