• SHADOWEYES7
    Igazi güzü ember vagy/leszel és az ilyenek hiánya miatt tartunk itt ahol vagyunk,de sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet főleg felénk ahol a földek minősége/aranykoronája miatt nem lehet teljesen 20 ha-ból megélni mivel nálunk CSAK szántőföldi kultúrákat tudunk termelni.
    Miért? : Azért mert nem tudunk locsolni,nincs a közelben 1 normáklis hűtőház,lassan a külföldről behozott akármilyen műtrágyákkal felpumpált sárgarépa/paradicsom stb...-t olcsobban árulják mint mi az előállitási költségből kijönnénk.
    Szeretem a határtalan optimizmusodat de ne nelegyen úgy,hogy megérd azt amikor a megetrmelt árudat az árokba kell majd öntened mert a következő betakarított áru a nyakadon lesz majd.
    Lásd az idei példát aki nem adta el azonnal a búzáját aratás után az most veri a fejét a falba mert a béka segge alatt van a búza ára,meg a napraforgó meg a kukorica ára is.
    Röviden a 2008-as év BUKTA hiába a jó termés átlag de fos az ár sajnos és szerintem ez az ország bármely szegletére igaz mivel a mezőgazdaságot is eléri/eléri a recesszió.
    Nagyon komolyan gondolkodj el azon,hogy mekkora fejlesztésbe fogsz majd bele mert mire elkezded beruházol hiteleket veszel fel akkorra pont megvonják majd a területalapú támogatást stb.. és a nyakadba szakad a világ összes terhe is egyben.
    Szerintem első körbe a gépesitést old meg olcsobb használt gépekkel főleg ha van időd nem kell a JD-nek 1 nap alatt feltárcsázni felszántani elég ha az MTZ megteszi azt 1 vagy 2 hét alatt nem beszélve valóban az alkatrész ellátásról meg a javítási költségek lefaragásáról mivel a faluban tuti van olyan Pista bácsi aki a MTZ hengerfej pakolást tuti kicseréli neked 5000 forintért akár éjjfélkor is a szak szervív meg majd jön ha van pont alkatrésze meg a kényelmes szervizesnek ha nem tolsz még + 20 000-et akkor talán jó is lesz a géped talán 2 nap mulva.
    Egyébként én már vissza fogtam magam csökkentettem a területemet a gépparkomon változtattam és inkább hosszútávú de biztos anyagi helyzetet akarok hitelek nélkül gazdaságosan minél kisebb költség vetéssel működtetni a gazdaságomat!

fúhh ennyit még soha nem gépeltem 1 hsz-be :D