24942
  • Scamp
    Én inkább ukrajnában tiltanám be, tavaly vagy tavaly előtt, ott lefujtak egy komplett falut rovarölővel.
  • pista89
    Hallottátok , hogy az Unió megtiltja Magyarországon a levegőből permetezést?
  • pickány
    mi is ugy vagyunk hogyha olyan ido lesz hogy nem sok mindent tudunk csinálni akkor felnézunk
  • Scamp
    Részemről még kérdés. Én szeretnék, de majd kialakul :D
  • pickány
    és innen ki fog jönni a AgroMash Expora ???
  • pickány
    hát tömören az élet nagy és nehéz dolgairol meg a jövőről meg még ami jött:D:D:D
  • gabor 892
    eltaláltad.nem:D
  • nandorb
    Sziasztok!!!

Mi ujsag erre fele nemvoltam egy joideje elkezdodott a suli es ritkan erek ra hogy bennezzek ebbe a topikba. Ossze foglalnatok eddig mirol volt szo?:D
  • Scamp
    Wow...repceolajos Case :D Éljen az alternatív üzemanyag :D
  • JD4650
    bio case

• Gaben87
    Ezaz nem politizálunk!!
  • Scamp
    Hát evvan. Én azért remélem csordogá vmi lé ide is :)
  • gibic
    Kár hogy a vannak hülyék akik nem értik a lényeget és ott szabotálnak ahol tudnak. Nem nevezek senkit és semmit, nem politizálunk.
  • Scamp
    Jah, ha megnézed van ott bal oldalon egy menü az SPS-hez...abban is vannak érdekes dolgok :D
  • Scamp
    Én azért kíváncsi leszek rá :D Ki tudja mi sül ki belőle. Ha azt mondják sok pénz jön akkor szokott jönni de csak a soknak max a fele...vagyis vmennyi mindig.
  • Gaben87
    Uajj de szépen leírták csak kár hogy nem igaz!
  • Scamp
    Az idei év jelentősen megváltoztatja a mezőgazdaság arculatát...(Grüne Woche)
  • hencike7745
    65HA sajat es 30 HA bermunka.Mondjuk igy is belebirunk,csak igy kibaszottul sokat dolgozunk,es ugy 1 ember majdnem mindent meg tudna csinalni egyedul.igy meg 2 traktor uzemeltetese sem olcso mulatsag,ugy meg egy gepel el lehetne vegezni minden talajmunkat,de sajnaljuk eladni a 7211est.
  • Scamp
    Ha találsz vkit a környéken aki foglalkozik vele akkor az az alapokat elmagyarázza sztem.Onnan kezdve pedig már egyenesben vagy. Egyetlen probléma az a tömérdek papírmunka. Most a Nitrogén előállításról (trágya) csináljuk a papírokat, elég érdekes, főleg mikor a falugazdászok se tudnak soha semmit.
  • gibic
    Mindenhol a pénz beszél.:P Tehát az alapján fog mérlegelni, szűk réteg van aki megengedheti magának, v exportra.
  • pickány
    én is irtma hogy ez azért csak anglia :D:D az meg hogy pénzel bajlodik az a film kedvéért is van én szerintem!! De ötletnek az a husbolt se rosz meg nekem leginkább az teszik amikor fogja és az összes vásáros embert elhivja magához és csinálnak egy hatalmas vásárt ami neki nagy haszon de sajnos magyarországon nincs erre kereslet pedig nagy ötlet.
    Meg az hogy dupla áron adja a hust ,mert az egészségesebb itthon inkább bemegy a hülyeember a boltba és inkább megveszi a tápos malacot mint hogy duplaannyit fizesse szoval az is olyan televizios marketing fogás de ötletes
  • gibic
    Én végignéztem a sorozatot, még a spektrumon. Hát de az anglia, egyrészt más rész M.o-on nincs ekkora fizetőerő mint ott hogy 10 fontot adjanak egy kolbászért (kb 3600-4000ft). Elég életképtelen itt, ráadásul nem banktól kapott induló hitelt, hanem a Jamie Oliver adott neki. Harmadszor rólam nem forgat a BBC filmet, tehát neki onnan is jön bevétel. Amúgy a 37 hektáros területet elég rosszul kezeli meglátásom szerint, én pár dolgot máshogy csináltam volna, de mind1. Jaa és még így is folyton pénzhiánya van, meg adósság stb.:D
  • pickány
    video
    Na itt van egy video nem tudom szoktátok e nézni a spektrumon magyarul is szokott menni neekm egy elég tanulságos nevezhetjuk sorozatnak mert ez mondjuk nem magyarország hanem anglia de el lehet ötleteket lesni belöle.
    arrol szol egy fiatal csávo vett egy farmot ami romokban van és állatokkal akar foglalkozni, azzal kezdi hogy nyit a farmon egy hentes boltot és mellette sertést tenyészt késöbb már lesz neki még vadászgörénye is .az a lényeg hogy a sertések valami különleges malacok DEE szabadon tartja öket villanypásztorral elkeritve és ezért ott ö dupla áron árulja a husokat .........rengeteg minden van benne a többi része is fent van a youtube-n és arrol szol hogy mindig pénzhiányba vannak meg stb. elég jo ötleteket sorol fel csak hát azért az csak anglia
  • gibic
    Kezd pár darabbal, azután ha belejössz lehet több is, amúgy autodidakta módon is sokat tanul az ember. Sok sok év múlva valami hasonlót művelek én is remélhetőleg.:P
  • SHADOWEYES7
    Egyébként erőssen gondolkodom vágómarha tartáson,mivel full mindent megtudnék számukra termelni csak tapasztalatom nincs benne :(
  • gibic
    Hát fiúk, ezek tanulságos és főleg optimista hozzászólások voltak. Shad az EU se szent, lásd régi 15 akarata szent, és etetik a szart az újakkal. De kellenek ilyen optimisták. Én is agráregyetemre mentem, mert én is hiszek ezekben amit mondtatok. De mg-ból önállóan nehéz megmaradni, alternatívnak kitűnő, de mellette kell egy biztos forrás is. Én is vegyes szakot végeztem és most is azt végzek, tehát több lábon állás itt is érvényes, minél többet tudsz annál többet érsz.
  • SHADOWEYES7
    Az a baj,hogy mint mindent a nagyhatalmak/tűzközelben lévők irányitanak persze most nem az usáról beszélek de tuti,hogy az únióban is vannak összejátszások érdekek kinek a kije hol mit termel és mennyire van szüksége a piacra.
    Értem én ezt arra,hogy 1 EU képviselőnek a nagybátyja spanyolországban kukoricát termel 30 000 hektáron akkor tuti,hogy valahová el kell adnia jó pénzért és ezért bevetnek/és be is vetnek mindent csak a NAGYOK nehogy tönkre menjenek!!!

• Micsu
    hát az biztos hogy kurvára meg kell gondolni ha az ember ebben a szakmában szeretne érvényesülni, a legegyszerűbb úgy ha örököl az ember, a semmiből nehéz felépíteni 2008ban a többszáz hektáros birodalmat

a fiatal agrárról annyit hogy nem könnyű megnyerni, 40.000 eurót ad, ha kaptál bármiféle támogatást akkor felesleges pályázni, és nem árt egy mg diploma sem, mert tavaly is elég magas volt a ponthatár, kb az 1/3a nyert a pályázóknak (országszinten lehet hogy a fele, nemtom)

a 2008as évről: elég sok termelővel kapcsolatban vagyok, főleg 200-300haosokkal vagy nagyobbakkal, szinte csak szántóföldi növénytermesztéssel foglalkoznak, állattenyésztés elvétve de akad, de nagyon kevesen panaszkodtak hogy nem lett volna jó évük, lehet hogy nem sikerült minden eladniuk, de amit eladtak azzal nem jártak rosszul de volt olyan is aki a repce bevételből tudta finanszírozni az idei év input anyagait, itt az unióval ellentétben sztem a nagyobb gazdaságok tudnak jól érvényesülni a jövőben, persze kertészetnél vagy gyümölcsnél nem kell 1000ha törekedni
  • SHADOWEYES7
    Igazi güzü ember vagy/leszel és az ilyenek hiánya miatt tartunk itt ahol vagyunk,de sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet főleg felénk ahol a földek minősége/aranykoronája miatt nem lehet teljesen 20 ha-ból megélni mivel nálunk CSAK szántőföldi kultúrákat tudunk termelni.
    Miért? : Azért mert nem tudunk locsolni,nincs a közelben 1 normáklis hűtőház,lassan a külföldről behozott akármilyen műtrágyákkal felpumpált sárgarépa/paradicsom stb...-t olcsobban árulják mint mi az előállitási költségből kijönnénk.
    Szeretem a határtalan optimizmusodat de ne nelegyen úgy,hogy megérd azt amikor a megetrmelt árudat az árokba kell majd öntened mert a következő betakarított áru a nyakadon lesz majd.
    Lásd az idei példát aki nem adta el azonnal a búzáját aratás után az most veri a fejét a falba mert a béka segge alatt van a búza ára,meg a napraforgó meg a kukorica ára is.
    Röviden a 2008-as év BUKTA hiába a jó termés átlag de fos az ár sajnos és szerintem ez az ország bármely szegletére igaz mivel a mezőgazdaságot is eléri/eléri a recesszió.
    Nagyon komolyan gondolkodj el azon,hogy mekkora fejlesztésbe fogsz majd bele mert mire elkezded beruházol hiteleket veszel fel akkorra pont megvonják majd a területalapú támogatást stb.. és a nyakadba szakad a világ összes terhe is egyben.
    Szerintem első körbe a gépesitést old meg olcsobb használt gépekkel főleg ha van időd nem kell a JD-nek 1 nap alatt feltárcsázni felszántani elég ha az MTZ megteszi azt 1 vagy 2 hét alatt nem beszélve valóban az alkatrész ellátásról meg a javítási költségek lefaragásáról mivel a faluban tuti van olyan Pista bácsi aki a MTZ hengerfej pakolást tuti kicseréli neked 5000 forintért akár éjjfélkor is a szak szervív meg majd jön ha van pont alkatrésze meg a kényelmes szervizesnek ha nem tolsz még + 20 000-et akkor talán jó is lesz a géped talán 2 nap mulva.
    Egyébként én már vissza fogtam magam csökkentettem a területemet a gépparkomon változtattam és inkább hosszútávú de biztos anyagi helyzetet akarok hitelek nélkül gazdaságosan minél kisebb költség vetéssel működtetni a gazdaságomat!

fúhh ennyit még soha nem gépeltem 1 hsz-be :D
  • pickány
    én ezzel teljesen egyetértek és én is igy nöttem fel de én rájöttem arra hogy vaterom azért mondta hogy tanuljak és mennyek tovább tanulni stb(mindig beakart küldeni tanulni de én inkább dolgoztam)....mert ő jot akar nekem persze ilyenkor senki sem halgat rájuk (mert látjuk rajta hogy büszke ránk) de késöbb igaza lesz de mivel ilyen munka mellett nöttünk fel megtudjuk becsülni az ilyet és ez már életem végéig igy lesz :D de legalább eniyvel jobban tudom irányitani az életem.és én nagyon becsülöm hogy ebbe te igy belemersz vágni főleg magyarországon de én nekd ehez télleg sok szerencsét kivánok és csak annyit hogy HAJRÁ
    2 éve még én is igy gondolkodtam egyébként és még mindig benne van a terveimbe de már csak tartalékként de ki tudja :D:D:D:D
  • El Ray
    Mai napig emlékszem, mikor még foglalkoztunk bikákkal, mindig a legszebb állatokat választotta ki az öreg a vásárban. Jó kapcsolatot ápolt a kereskedőivel, köztük volt a HUNLAND-FARM Kft is. És jól esett még nekem is mikor felpakoltuk a 3-400kgos bikákat a kamionra, hogy azt mondta a tulaj, hogy az ő telepén is ritkán akadnak ilyen szép állatok...
  • El Ray
    Lesz, ami lesz, én belevágok! Gyerekkorom óta élvezem és csinálom. 19 évemet húztam le hellyel,közzel és sokat köszönhetek nagyapámnak. Ha ő nincs, nem ilyen ember lennék amilyen vagyok. Éjszakákat güliztem át vele, éjjel-nappal locsoltam,piacoztam,zöldséget szedtem.
    Ő megélt belőle viszonylag jó szinten 20ha-ron. mindig volt kb 3,5-5 ha burgonyánk, 2,5 ha sárgarépánk 1-2 ha zöldség, meg káposztafélék és zeller, meg természetesen gabonák a vetésváltás miatt. Összességében kb a felén volt mindig vm zöldségféle és jól jövedelmezett. Igaz most már látom, hogy mehetett volna jobban is, ha jobb értékesítési ismeretekkel rendelkezett volna az öreg, de még így is eredményes volt. Legalább dolgozott vm, volt miért élnie. És tessék megtanultam értékelni az életet, a munkát meg a pénz értékét. És nem hagyom ezt a kicsiny felépített birodalmat elúszni a lefolyón. Folytatom, és megvalósítom azt a rohadt 300 ha-ros elképzelt birtokméretet ha törik, ha szakad!
  • pickány
    én is gondolkozok hogy kellene pályázni de nincsen 20 ha saját terület mert inkább bérelve van meg mezőgazdasági végzettség is nuku igy hát szerintem maradok őstermelő igy szerintem nem veszthetek olyan sokat
    és ez olyan vésztartalék hogyha a más munka nem jön be akkor amig világ a világ a mezőgazdaságbol mindig meg lehet majd élni :D
  • El Ray
    Arról nem is beszélve, hogy szigorú feltételek mellett kell vállani növények termesztését. Nem változtathatsz a vetésszerkezeten. tartanod kell magad a szerződésben foglaltakhoz. Ha te nem termesztetttél soha repcét, de területbővítés gyanánt bérelsz 25ha földet ,amibe az előző gazda repcét vetett, akkor eléggé megütheted a bokád. Szerződés módósítást kell beküldeni az MVH-hoz, mert különben visza kell fizetni a támogatás egésszét...
    Na ezen röhögnöm kellett.
    5 évre elosztva a 10 milliós támogatás mellesleg nem sok. 1 év alatt be lehet hozni anyni bevételet 10ha termőföldről jobb esetben...
  • El Ray
    ez természetes!
    mellesleg sosem hagytam magam irányítani, mindig a saját fejem után mentem.
    meghallgatom mindenkienk a vélleményét, de úgyis csak röhögök 1et mindig mások hülyeségén: "A mezőgazdaságból nem lehet megélni...!"
    de inkább csak furán néznek az emberek és látom a szemükben "Ez megőrült!" XD
    Céljaim elérem, és újra sikeres lesz a magyar mezőgazdaság. Ideje volna végre ráébreszteni az embereket, hogy támogatások nélkül kéne boldogulni. Előbb utóbb ha az egész EU-ban meg a világon is megvonnák a támogatásokat, hirtelen mindenki rádöbbenne, hogy ilyen alacsony árakon nem lehet termelni.
    Mellesleg elég nevetséges, nem gondoljátok ti is...?
    Én is belátom, hogy nagy pénzeket lehet leakasztani a támogatásokból, de mégis röhej, hogy nem képesek az emberek anélkül termelni...
  • Scamp
    Nem mellesleg az a pénz arra a fejlesztésre amit előírnak feltételt, sztem édes kevés, úgyis kell hozzá önerő.
  • gabor 892
    igy kell csinálni, optimistán! grat
  • El Ray
    nem aggódom emiatt, ha mást nem önerőből meg szülői segítséggel.
    Mellesleg így is van 1 80as MTZ, 2,5m tárcsa, 3 fejes eke, 3m kombinátor, 6 soros spc, 2 soros fortschritt krumpliszedő, 4 soros hermex aprómagvetőgép, VTZ 2045 53LE kistraktor,permetező,műtrágyaszóró, minirot 63/200 forgózyámolyos öntöződob, 2 szivattyú,öntözőcsövek, Mazda E2200 kisteherautó. Céljaim,ambíciók,kitartás,tervek mind megvan,. 20ha saját földterület is van amit, valszeg szülői tőke bevonásával felfejlesztek min 100ha-ra vagy többre az érettségi után.
  • saslaca
    Szerintem ha van egy kis eszed akkor ezt az egészet el se kezded. Mert azért lássuk be ha meg is nyernéd a pályázatot mennyi pénzt kapnál? 15-20 milliót? abból ha normális gépeket akarsz Pl.: MTZ 1025.3 hozzá eke,tárcsa pótkocsik,vetőgép,permetező, esetleg kombájn és hogyha ezekből normálisat veszel akkor elment az a 15-20 millió. És ha nem nyered meg? És úgy kezded el szar MTZ-50-el egy 2 méteres függesztett tárcsával meg egy 2 fejes ekével egy magángazdaságban akkor keserves lesz az neked.
  • Scamp
    Az sok mindentől függhet. Ha vki egyedül csinál 100 hektárt, akkor annak már lehet gazdaságos. Viszont ha már van rá két állandó ember akkor nekik már nem biztos.