• remark #69
    Nem egeszen ertem a gondolatmeneted.

    En az otletlenyulashoz kapcsolodoan irtam az erdekervenyesitesrol. Egy torvenyes alapokon mukodo nyugati orszagban siman lenyuljak az otletedet, ha te nem veded meg, ebben semmi torvenyellenes nincs. Viszont az egesznek semmi koze az eletbenmaradashoz, vagy barmilyen alkotmanyos joghoz. Az uzleti elet ehhez hasonlo reszletkerdeseit nem az alkotmany szabalyozza, mert szvsz ezek tulmutatnak az alapjogokon. Nem lehet azt mondani pl., hogy neked Alkotmanyban foglalt jogod egy jol fizeto allas, meg egy fair fonok, mert ezt a "szocialista piacgazdasag" kifejezes implikalja.

    Az Alkotmany kb. annyit mond hogy: "A Magyar Köztársaság elismeri és támogatja a vállalkozás jogát és a gazdasági verseny szabadságát." Ergo a melle all a versenyben, akinek a torvenyek alapjan bizonyithatoan igaza van.

    A szabad gazdasagi versenyben ezen felul barmilyen fair (mondjuk "szocialista") elbanast feltetelezni butasag, es erre vonatkozik az mikor azt irom hogy szvsz sokan elvarjak a mai napig hogy ezt a fair elbanast az allam biztositsa. Ha torvenyes kuzdelemben teged legyoztek, akkor legyoztek. Akkor is ha nem volt szep, es neked ez faj, es tonkrementel.
    Az allam (papiron) "csak" az egyenloseget biztositja (meg mindig csak gazdasagi versenyrol van szo). Azert erteni kell, hogy ezek csak elviek. Minden torveny akkor torveny, ha van aki betartatja, es a betartatas felelosseget nem lehet teljesen az allamra haritani.
    Mert csak elviekben egyenlo mindenki. Gyakorlatban meg az elhet ezen jogaval, aki ervenyesiti azt. Mashogy fogalmazva: sokszor meg azt se kapod meg szo nelkul, ami jar, hanem ugy kell kerni.

    Pelda: ha 1 alma van az asztalon 2 jogos igenylore, akkor aze lesz az alma, aki megmondja hogy neki az kell, es elveszi. Aki csak ul csendben es nezi mig a masik megeszi az almat, es kozben magaban fairségrol fortyog, az butasagot csinal. Raadasul utolag nem is perelhet jogosan... Viszont ha kinyitja a szajat, akkor lehet hogy kap egy fel almat, sot, lehet hogy az egesz alma is az ove lesz. (Az meg megint mas kerdes, hogy mi van akkor, ha az emberunk el se jut addig hogy felfogja hogy neki az az alma jar, csak duhong magaban hogy o miert nem kap...)

    Az meg teljesen mas tema, hogy ki es hogyan alakitja a jatekszabalyokat, a gazdasagi verseny torvenyes kereteit. Egyertelmu hogy a cegek lobbijaval nem lehet felvenni a versenyt. Direktben (az o modszereikhez hasonloan) nem. De vannak mas lehetosegek is. Itt is szukseg van a lelemenyessegre es az erdekervenyesitesre, mert ebben a harcban se szabad semmi fairséget elvarni... Annak az erdeke ervenyesul, aki ervenyesiti azt.