• Tyberius
    #33
    A Tesla Roadster azért ilyen drága, mert nem sorozatban gyártják, meg ugye mégiscsak sportkocsi, nem is akármilyen. A Tesla Motors később tervezi bevezetni az olcsóbb típusokat (gondolom ha már szert tettek egy kis működő tőkére).

    Ami meg a húsipart illeti, azért nézzük meg, hogy is kerül az asztalunkra a hús! A fő üvegházgázok a széndioxid és a metán (bizony, az is üvegházgáz).

    1. kell termőföld, azt meg kell művelni, kellenek gépek, amelyek olajat esznek - széndioxid.
    2. kell műtrágya, aminek előállításához földgáz kell meg sok hő - széndioxid és (elszivárgásból) metán.
    3. a takarmánynövényt feletetjük a bocival. A boci ebből elég keveset hasznosít, a maradékon meg vígan elnyammognak a beleiben élő anaerob bacik - végtermék: metán.
    4. a bocit intenzíven tenyésztjük, ól kell neki, azt fűteni, világítani kell, végtermék: széndioxid.
    5. a bocit bevisszük a gyárba, és levágjuk, majd feldolgozzuk, megfőzzük-sütjük. Ehhez gépek kellenek meg sok hő, végtermék: széndioxid.
    6. az elkészült ételt csomagolni kell, javarészt műanyagba, fémbe vagy üvegbe, a csomagolóanyagot elő kell állítani, ehhez kőolaj kell meg sok hő, végtermék: széndioxid.
    7. a boltrakész kaját szállítani kell, általában a fél országon, ritkábban a fél világon át, ehhez olaj kell, végtermék: széndioxid.

    Növénytermesztés esetében a 3-4. lépés kimarad. Ráadásul aki foglalkozott állattenyésztéssel, az tudja, hogy 1 kiló ehető bocihús előállításához sok-sok kiló bocitakarmányra van szükség. Az állattermesztés tehát jóval pazarlóbb felhasználása az erőforrásainknak, mint a növénytermesztés. Szerintem az ENSZ-jelentésnek simán igaza lehet. Ettől mondjuk a PETA még simán elmehetne a fenébe.

    Az alapötletben egyébként én sem látok sok rációt környezetvédelmi szempontból, pont a fent említett folyamat miatt: mire odáig eljutnak, hogy kinyerik a sertészsírt, már jóval több energiát használtak fel, mint amennyi a zsírban van. Ez tisztán üzleti vállalkozás, az amcsi kormány ártámogatására hajtanak. Újabb remek példa az adófizetők pénzének hatékony felhasználására :)