Pálesz főzési tippek, trükkök, tanácsok
  • ZilogR
    #50




    Így kell házilag abszintot főzni... :P Az otthon próbálkozóknak néhány tipp:

    - Alkoholos oldatoknál nyílt lángot használni TILOS - ld a képen: elektromos főzőlap+vízfürdő (a vizet pótolni kell!)
    - A jó szellőzés kötelező!
    - Hőmérővel ellenőrízhető a lepárlás folyamata: mivel a kisebb hőmérsékleten desztilláló illékonyabb komponensek távoznak előbb, ezért érdemes lehet a lefolyt desztillátum mennyiségének függvényében ábrázolni a hőmérsékletet. Amikor állandósul, akkor érdmes szedőedényt váltani, azaz külön szedni a párlatot. Amikor elkezd emelkedni a hőmérséklet, szintúgy érdemes az utópárlatot megintcsak külön gyüjteni.
    - Érdemes megfigyelni, h a hőmérő higanyzsákja egyvonalban és igen közel helyezkedik el a páracső kilépő keresztmetszetével: ekkor a távozó gőzök és a már lecsapódott visszacsurgó folyadék egyensúlyi hőmérsékletét méri - a lombikon belül elég nagy eltérések vannak a hőmérsékletben.
    - A jobb szigetelés érdekében némi alufólia jól jöhet a lombik nyakára.
    - Kis mennyiséget lehet lepárolni szűrés nélkül (ez recepttől is függ, hogy mit hogyan kell elkészíteni!) mert úgy kevesebb pepecseléssel jár a dolog, de ha nem átlátszó a berendezés ettől illik kissé óvakodni. Senkinek nem jön jól egy üst, aminek a páracsöve eldugul - ekkor a nyomás tól gyorsan emelkedik az üstben és előbb utóbb eldurran valahol és jön a 80C-os lé kifelé. Az ember reakcióideje kb. 0.3 mp, ami sok esetben nem elég... :P A vízfürdő ebben is előnyösebb.
    - ... na, a többi majd később

    Ha valakit érdekel kicsit alaposabban a dolog, szívesen írok pár hozzászólást az erjedésről, hogyan illik gyümölcsleveket erjeszteni.

    Ha van rá igény, akkor folyt. köv.