Pálesz főzési tippek, trükkök, tanácsok
  • cr3ativ3
    #39
    "megj. A saját célra történő házi pálinkafőzés (? literig) nem tilos!"
    Sajnos ez nem így van (nem mintha el szeretném venni a kedvét bárkinek is e cselekedettől).
    50 liter/év/fő (ez kb. 400 liter cefre) pálinkát kedvezményes adómértékkel (1180 forint/liter) bérfőzethetsz (tehát nem te hanem a pálinkafőzde) le. 50 liter/év/fő felett az adómérték 2360 forint literenként.


    De mi ugye házilag akarnánk készíteni;

    Ha magad főzöd (és nem fizettél jövedéki adót - ráadásul nagyban űzöd és árulgatod sunyiban), és neadjisten elkapnak (szerencsére a "kis halakkal" nem foglalkoznak annyira) húszezer forinttól kétszázezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki.

    És nem adom el, tehát nem büntethetnének meg elvileg.

    Még egyszer mondom: sajnos. Normálisabb lenne egy olyan szabályozás, mely magánhasználatra bizonyos határig; vagy még kedvezőbb adómértékkel engedné a pálinkafőzést. Ha már kereskedelmi forgalomba megy, akkor meg mehet a keményebb szabályozás.

    Jah, ezt igy kéne ...

    Más: ugyebár barack esetén a cefrében ne hagyjuk benne a magot (ciánt tartalmaz, ami mérgező); másrészt a cefréből kifözhető a metanol nevű rémség (meg egyebek) is, ami "jobb esetben" vakságot, rosszabb esetben halált okoz! Szóval gusztustalan, de a cefrebarackot ki kell magozni. A hőmérő a főzéskor meg remek segítség (metanol forráspontja: 64,7 °C; etil alkohol forráspontja: 78.4 °C).

    Ezt az infót pedig nagyon szépen köszönöm. Kérdésem lenne még, hogy almával mennyire lehet? Vagy az milyen almából főzni?