Pálesz főzési tippek, trükkök, tanácsok
  • ZilogR
    Volt szerencsém augusztus 20-ás hosszú hétvégén elmenni egy kis pálinkafőzésre és mivel ottmaradtam a szeszfőzdében, amíg lecsurgott a kis barackpálinka, volt időm megbecsülni, mennyi is lesz a két egymás utáni lepárlás után a kapott 50(V/V)%-os pálinka mennyisége.

Ha valakit jobban izgatnak az efféle dolgok, akkor alaposabban is elmondom a későbbiekben, de most csak vázlatosan:

A lepárlás két lépcsőben zajlott. Először a cefréből egy viszonylag hígabb szeszt (~15%) állítottak elő, majd ezt töményítették tovább 50 térfogat-százalékosra.

Az volt a célom, hogy még az első lepárlás vége előtt meg tudjam mondani, mennyi pálinka lesz a második lepárlás után.

Lehet látni, hogy én 15.3 liter 50%-os pálinkát számoltam és 15.0 liter lett a vége - tehát működik a dolog. A szeszfőzdés is ki tudta számolni, de csak az első lepárlás UTÁN, úgy, hogy mintát vett az első párlatból.

A módszer nagyon egyszerű: van egy folyamatosan mérő fokoló és látszik, mennyi a már szedett párlat. Így annyit kellett tennem, hogy időnként leolvastam a fokolót és a párlat mennyiségét (ezt szépen fel is rajzolgattam egy kis diagramban), majd amikor már nagyon kicsi volt az elfolyó párlat koncentrációja, meghosszabbítottam a görbét "lefelé", amíg elmetszette a lefolyt térfogat tengelyt, hogy megbecsülhessem, mennyi lesz az első lepárlás utáni hígabb szesz teljes mennyisége.

A feladat lényegében az volt, hogy kiszámoljam, mennyi tömény szesz folyik le az egyes leolvasások között (a görbe alatti területet kellett meghatározni lényegében, ez adja meg a tömény alkohol mennyiségét literben).

Az 50%-os ennek kb a kétszerese lesz, így megkaptam a 15.3 litert.