• St
    Erről az jut eszembe, hogy pár hónapja a keleti pályaudvar parkolójában várakoztam egy vonatra, laptoppal a kezemben. Unalmamban elkezdtem csatlakozgatni a fellelhető nem kódolt AP-kre. Találtam is egy "default" SSID-ű routert, amely a 192.168.1.1-en futott és admin/admin azonosító/jelszó párossal be is lehetett lépni. Innen már csak egy lépés volt kilistázni a dhcp-vel becsatlakozó gépeket, majd megvizsgálni vannak-e ezeken megosztott erőforrások. Azonnal találtam egy "apuittnetezik" azonosítójú gépet, amelyen a teljes C: partíció (!) írás/olvasásra volt megosztva. Mivel épp beért a vonat és én vártam valakit csak futólag tudtam rápillanatani, de a Dokumentumok mappája rogyásig volt különböző doksival, köztük fontosnak tűnő OEP iratokkal, nevekkel, telefonszámokkal. Természetesen semmit sem mentettem le, de simán megtehettem volna. Mivel meg volt osztva több nyomtató is, gondolkoztam, hogy nyomtatok nekik oda valami figyelmeztető üzenetet, de végül csak beértem annyival, hogy lekapcsoltam a routeren keresztül az internetet, nehogy más is megtalálja...

Nagyon meredeken nyomják egyesek, nagy bajok lehetnek még az ilyenekből. Pl. ha egy sík hülye politikus ossza meg így a hálózatát és éppen szerkesztgeti az államtitok dokumentumot...