• Rodostó
    Ez a Vénusz kérdés engem is érdekel, de még nem néztem utána. Annyit tudok, hogy a görögben más szót használtak az állócsillagokra, és mást a bolygó csillagokra, de ennek nem az az oka, hogy tudták volna, hogy bolygók. Az viszont, hogy egyes ókori ábrázolásokon talán nem a Hold szerepel, amikor sarlóalakú égitestet rajzoltak egy nőalak mellé, lehet, hogy őrzi ennek a nyomát. De ez most nekem túl időigényes elfoglaltság lenne. Azért nem felejtem el.
    Ami a fénytörést illeti, én a dolog elemi szintjére vagyok kíváncsi. Azt írod, hogy "a hullámok úgy terjednek az átlátszó közegben". Én, bár tapasztalatból tudom, milyen az átlátszó közeg, de elemi szinten nem. Az atomok (elnézést, de az én tudományos szintem tényleg gyenge, ezért csak kérdezek) "között" mi van? Üres tér? Erőtér? Vagyis a vas miért nem átlátszó? Persze tudom: átlátszó, attól függ, milyen elektromágneses hullámmal nézzük. Engem pont ez érdekel, hogy az "atomszerkezet" és a hullámtartományok viszonya hogy "néz ki", anélkül, hogy kíváncsi lennék a dolog matematikájára. Nem csak azért, mert hülye vagyok a matematikához, hanem mert azzal csak a dolog mikéntjét lehet leírni, a tartalmát (vagyis miért pont "ez" van, és nem valami "az") azt nem. Mert arra gyanakszom, az a bámulatosan szabályos jelenség, hogy a fény (is)fókuszálható, valami ilyesmivel függ össze. Ismét elnézést a bárgyúságomért, de olyasmire gondolok, mintha a Periódusos Táblában lehetne még egy rubrika, ami arra vontakozik, hogyan állnak kapcsolatban az atomok az energiahullámokkal. Adott esetben az elektromágneses hullámokkal. (Vagy lehet, hogy az nem is energiahullám, bocs, nem tudom.) (Ez az egész anyag-energia kérdés a korábbi levelezésünkre emlékeztet, de most más szempontból érdekel.)
    Na most egy egészen bődületes dolgot fogok kérdezni, nem csak azért, hogy a butaságomat érzékeltessem, hanem mert ezt én nem értem. A Nap átmérője sok milliószor(?) nagyobb a Földénél. Vagyis minden pontjából (végtelen) érkeznek "párhuzamos fénysugarak" a Föld minden pontjára. Ha nem lenne "optika", mint az anyagi világ egy a tudatunktól független formája (információ-halmaza), az egész égbolton a Napot kéne "látnunk" (nappal). - Persze, ha nem lenne optika, akkor nem is beszélhetnénk látásról.- (Ez a kérdés egyébként azért foglalkoztatott régen, mert milyen jó lenne, ha gyakrabban láthatnánk napfogyatkozást...) Na most, mivel a fényben elképesztően sok információ van, ahogy arról egyre többet fedeznek fel - és amikről én az SG-n értesülök - milyen eszközökkel lehetne ezeket az információkat nem üvegkorszaki (egyfajta kőkorszak) eszközökkel "kinyerni"? Szóval ezért érdekel engem ennek az egésznek az elemi szintje, de nem én akarom megoldani a dolgot, csak szeretném tudni, hogy érdemes-s bedobni a köztudatba.
    Rajtam ebben a felgyorsult világban ugyanis egyre gyakrabban vesz erőt az az érzés, hogy nagyon elavult világban élünk, percről-percre derül ki, hogy amit a csúcsnak tartottunk, csak egy primitív lépcsőfok volt.

Üdv