Új magyar személyautó
  • tomcat1
    #85
    Magyarország autógyártó-nagyhatalom lehet




    Meglehetősen futurisztikus tervvel állt elő az Antro Kht. Az őrségi központú cég az autóipar megújítására koncentrál, rövidesen elkészül a nyolcéves fejlesztés első prototípusa. A tervek merészek, négy év múlva kiderül, hogy sikerülhet-e egy kis magyar vállalkozásnak az, amibe az óriáscégek sem mernek belevágni.
    A cikk szövege itt folytatódikh i r d e t é s

    Meglepi, hogy ilyen komolyan gondoljuk? - kérdezi búcsúzáskor Hivessy Géza, a Solo-Duo alternatív hajtású jármű fejlesztője.

    Nem lep meg, hazudom, aztán kilépek az ajtón.

    Forradalom nagyban

    Őriszentpéteren vagyok, az ország nyugati csücskében, közel a szlovén határhoz, ívelt dombok, nádfedeles házak, takaros porták meg napelemekkel táplált lítium-ion akkumulátorok között. Ebben az apró városkában van az Antro Kht. fejlesztési központja, itt készül el a Solo-Duónak az a prototípusa, aminek tervein Hivessy Géza és Hegedűs Zsolt már 1999 óta dolgozik. Persze mostanra már egy népes csapat veszi őket körül.
    Modellek

    A jármű tele van forradalmi megoldásokkal, de a másfél órás beszélgetés alatt nem a hibridautó variálhatósága lepett meg leginkább, hanem hogy az alkotók már a sorozatgyártásra készülnek. Ha minden a tervek szerint alakul, 2011-től évente akár több tízezer autó gördülhet ki a cég üzemeiből, persze előbb még el kéne készülnie a prototípusnak, meg fel kellene húzni a gyárat.

    Pedig az autó sem egyszerű eset. A Solo-Duo hármas hibridhajtású jármű lesz. Mindegyik kerékbe elektromos agymotor kerül, ezeknek sokkal jobb a hatásfoka, mint a hagyományos meghajtásoknak. A motorok az akkumulátorból nyerik erejüket, amit a jármű tetejére helyezett napelemek is táplálnak majd. A panelek felülete körülbelül 2,2 négyzetméter lesz, megfelelő körülmények között 500 watt teljesítményt tudnak biztosítani. A tervezők szerint a napelemek képesek lesznek feltölteni az akkumulátort a parkolás közben, például a munkaidő alatt, hazafelé tehát már tiszta, környezetbarát energiával utazhatunk. A telepekkel körülbelül 25 kilométert tud majd megtenni a jármű, az otthon és a munkahely között tehát nullára lehet csökkenteni a Solo-Duo károsanyag-kibocsátását.

    Szobabicikli

    De a Solo-Duo meghajtásában szerepet kap a humán erőforrás is: a három utas taposópedálok segítségével adhat majd le fejenként 100 watt teljesítményt a generátoroknak. Nem lesz kötelező a taposás, de ezzel is csökkentjük majd a fogyasztást és megnöveljük a hatótávolságot. Meg van még egy haszna is a dolognak: utazás közben letudhatjuk a délutáni szobabiciklizést. Három ember kényelmes taposás mellett 10-15 kilométeres óránkénti sebességig tudja majd gyorsítani a járművet, úgyhogy a Solo akkor sem áll le, ha hirtelen megfontolásból elpusztul a Nap.
    Megálmodta

    A 25 kilométeres távolságokat meghaladó utazásokhoz lesz egy növényi olaj-, vagy alkoholüzemű belsőégésű motor is a járműben, ami szintén generátort működtet: ha mindhárom meghajtás dolgozik, a Solo képes lesz a 140 kilométer per órás sebesség elérésére, lassabb tempó mellett viszont másfél literes fogyasztással is beéri majd. Hivessy szerint átlagos körülmények között egy oda-vissza 1500 kilométeres horvátországi utazás 22 liter üzemanyaggal is megvalósítható lesz, ami körülbelül hatezer forintos költséget jelent, az alacsony károsanyag-kibocsátásról nem is beszélve.

    Biztonságos tollpihe

    Hogy a fogyasztást alacsonyan tartsák, csak a legkönnyebb anyagokkal dolgoznak, a jármű tömege mindössze 270 kilogramm lesz, hála a szénszálas karosszériának. Nézegetjük a monitoron a terveket, a Solo nemcsak kívülről, belülről is mutatós. A futurisztikus műszerfalról nem maradt le semmi, Hivessy szerint légkondicionáló és minőségi borítás is kerül az autóba, nem hagynak ki egyetlen olyan elemet sem, amit manapság már joggal várnak el a vásárlók: tömeggyártásra készülnek, meg kell felelni az elvárásoknak. A Solo merevsége, passzív szilárdsága remek, a szimulált töréstesztek szerint a jármű utascellája 54 kilométer per órás ütközés mellett is sértetlen maradt, az aktív biztonságról a négypontos övek meg a légzsákok gondoskodnak majd.
    Kényelmes belső

    Szóval lesz benne légzsák? - kérdezem.

    Igen - válaszolja Hivessy Géza

    Meg klíma, műszerfal, három ülés, egy belsőégésű és négy elektromotor, akkumulátor, és napelem?

    Igen.

    És azt állítják, hogy mindez belefér majd 270 kilogrammba? - kérdezem hitetlenkedve.

    Csak a legkorszerűbb anyagok és technológiák teszik lehetővé mindezt. Olaszországban jártunk egy cégnél, ahol kétszáz kilós kétszemélyes városi autót fejlesztettek. Lehet, hogy hihetetlennek tűnik a Solo alacsony tömege, de nemsokára kész lesz a prototípus, ami majd bebizonyítja, hogy meg tudjuk csinálni.

    És mennyibe kerül az első modell legyártásra?

    Nagyjából negyvenmillió forintba, nem számítva bele az egyedi tervezés és szimulációs vizsgálatok költségeit.

    Gondolom a sorozatgyártás csökkenti majd a költségeket. Mennyiért akarják értékesíteni a Solót a tömegtermelés felfutása után?

    Nagyjából 2,5 millió forintot kérünk majd érte - válaszolja a legnagyobb természetességgel Hivessy.

    Olcsónak szánják

    Elkezdek magamban számolni. Két és félmillió forintból manapság egy alsókategóriás autót lehet vásárolni, ezek nagyjából hasonló kényelmi szolgáltatásokat és menetteljesítményt kínálnak, mint a Solo, csak három-négyszer nagyobb fogyasztás mellett. Nincs bennük akkumulátor, agymotor, rajtuk napelem, karosszériájuk nem a méregdrága szénszálból készül, akárhogy számolom, a Solónak százezres darabszám mellett is legalább kétszer annyiba kéne kerülnie, mint azt a fejlesztő jósolja, de Hivessy szerint rossz a kalkuláció. A nagy autógyártók óriási tehetetlenség mellett dolgoznak, rengeteg olyan adminisztratív költségük van, amivel a kisebb cégeknek nem kell számolniuk, mondja.
    A rajzolt modell

    Aztán abban is megegyezünk, hogy egy autó gyártási költsége köszönőviszonyban sincs a végső árral. Azt már a budapesti Elektronikus Jármű és Járműirányítási Tudásközpontban tett látogatásom óta tudom, hogy egy tízmillió forintos autó nagyjából négymillió forintjába kerül a gyártónak, a többi a szállításra, meg a forgalmazásra megy el: jelentős összegek maradnak az importőröknél és a kereskedőnél, aztán ott van a regisztrációs adó is. Egy nagy autógyártónak viszont nem kell a nulláról kezdenie, ami jelentős költségmegtakarítást jelent, akárhogy is, nehéz lesz beleférni a 2,5 millió forintba, de a fejlesztők komolyan bíznak a kiadások alacsonyan tartásában.

    Pedig van még egy költségnövelő tényező: a Solo-Duo valójában nem egy autó, hanem kettő. A fejlesztéssel foglalkozó Antro Kht. tervei szerint a háromszemélyes Solókat összekapcsolva hatszemélyes Duókat kapunk majd. A koncepció szerint hétköznapokon a kisebb modellt használhatjuk, de hétvégén, nyaralásra farral egymás felé egybepattintjuk majd a két járművet, hogy az egész család beleférjen, gyerekestül, kutyástól, csomagokkal együtt.

    Jön a prototípus

    A Duo hosszúsága már 4,8 méter lesz, tömege 540 kilogramm, fogyasztása a még mindig jelentéktelen két literre emelkedik, a duplázott hajtásnak hála viszont már 9 másodperc alatt képes lesz felgyorsulni százra, végsebessége meg eléri majd a 160 kilométert óránként. Hivessy szerint aki szeret bütykölni, képes lesz egymaga összekapcsolni a két járművet, aki nem, annak elég lesz felkeresnie egy szerelőt, aki 25-30 perc alatt elvégzi helyette a munkát. A kapcsolás után a hátsó Solo középső utasa megfordíthatja majd az ülését, a két szélső utas viszont a menetiránnyal ellentétesen ül majd, ami vonatokon gyakran megesik, de autóból még kevés hasonló készült.

    Nézegetem a famodellt, próbálom beleképzelni azt a csúcstechnikás járművet, amiről eddig beszélgettünk, de nehezen megy. Hivessy csak mosolyog, sokszor találkozott már ezzel a hitetlenkedéssel, de szerinte a világban zajló fejlesztések, és a sokéves előkészítő munka bizonyítja, hogy nem tévedtek. Az NKTH Baross-pályázatának 140 millió forintjából a jövő év elejére elkészül a működő prototípus, amiből a belsőégésű motort és a by-wire vezérlést leszámítva nem hiányzik majd semmi. Jelenleg 25-30 ember dolgozik gőzerővel a projekten, főként speciális szakértelemmel és tapasztalattal bíró hazai kisvállalkozásokból, szerte az országban. Sokan a győri Széchenyi István Egyetemről segítenek be, mások a Budapesti Műszaki Egyetemről.

    A következő körben Norvég pályázati pénzekért indul a kht., hogy elvégezze az következő fejlesztési fázist.. Ebből elkészülhet a komplett prototípus, Folytatnák a tesztelést és elindítanák az engedélyeztetést. Ha minden jól megy, a jármű 2011-re készen állna a sorozatgyártásra. Addig is üzleti partnereket kell találni, akik hajlandók a további fejlesztésekhez, majd a termelés beindításához milliárdokat befektetni.

    Meglepi, hogy ilyen komolyan gondoljuk? - kérdezi búcsúzáskor Hivessy Géza.

    Nem lep meg, hazudom, aztán kilépek az ajtón. Persze, hogy meglep, a lelkes forradalmárok mindig meglepők.