Új magyar személyautó
  • tomcat1
    #82
    Etanol

    A kukoricaalapú etanol felhasználása ugyan több sebből vérzik, mivel az előállításához a biodízelnél már említett mezőgazdasági termények nagyüzemi termesztésére van szükség, ez pedig áremelkedést és terményhiányt eredményezhet, mégis érdemes a technológiát közelebbről megvizsgálni, ugyanis egyes módszerekkel szerves ipari hulladékok is betölthetik a kukorica-keményítő szerepét.

    Környezeti hatások
    Az etanol 10-15 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázzal terheli meg a légkört mint a benzin, ez pedig nem a leghatékonyabb a többi alternatívához képest. Előny viszont, hogy a hulladékok feldolgozásával csökkenthető az ipari károsanyag-kibocsátás. Hátrány a kukorica felhasználsa kapcsán jelentkező ár-probléma is.

    Gazdaságosság
    A jelenleg futó benzinüzemű autókat kis ráfordítással át lehet alakítani, hogy képesek legyenek az E85 néven is ismert 85-15 százalékos keverési arányú etanol-benzin-mix befogadására. Hátrány, hogy egyharmadnyival kisebb hatótávolságot tesz lehetővé mint a benzin, s az alapanyag is drága.

    Kilátások
    A kukorica-alapú etanoltermelés nem feltétlenül gazdaságos választás, a biohulladék feldolgozása jelenthetne alternatívát, azonban az alkohollal üzemeltetett motor még így sem a leghatékonyabb megoldás. Két évtized múlva a piac mintegy hat százaléka használhatja majd a technológiát.


    Előnyök: tiszta, hatalmas készletekkel
    Hátrányok: ritkás ellátórendszer, nem megújuló