Új magyar személyautó
  • tomcat1
    #81
    Hidrogén
    Előny: zéró emisszió
    Hátrány: hatalmas befektetés szükséges a fejlesztésekhez

    A hidrogén-üzemanyagcellás autók egy elektrokémiai folyamat során a hidrogénből és oxigénből termelnek áramot, a folyamat végtermékeként hő és víz keletkezik. Számos autógyár dolgozik gőzerővel az üzemanyagcellás motorokon, ezek közül a legbiztatóbbnak a Honda FCX nevű modellje tűnik, amely már több mint 430 kilométeres hatótávolságot, divatos külsőt és megfelelő motorteljesítményt ígér. A Ford, a BMW, a GM-konszern és a Chrysler is teszteli saját hidrogénes autóit, a BMW például a 7-es modellből készített egy kísérleti verziót, amelynek V12-es motorja folyékony hidrogént, vagy benzint használ.

    Környezeti hatások
    A hidrogénnel hajtott motor minden környezevédő álma, sem szén-dioxidot, sem egyéb káros végterméket nem bocsát ki a működése során. Azonban csak akkor lehet teljesen zöld megoldásként tekinteni rá, ha az üzemanyagcellákhoz használt hidrogént megújuló energiaforrások segítségével állítják elő.

    Gazdaságosság
    A földgázból kivont hidrogént kilogrammoként 3-4 dollárért lehet előállítani, ez a mennyiség pedig körülbelül 4 liter benzinnek megfelelő energiát hordoz. A hidrogén-meghajtású autók hatótávolsága mintegy kétszerese a benzinesekének, így valóban gazdaságos alternatívát jelentenének, ehhez azonban ki kell épülnie a megfelelő ellátóhálózatnak, az autóiparnak pedig még súlyos milliárdokat kell a fejlesztésekbe invesztálnia. Ez valószínűleg eleinte érződni fog az árakon is.

    Kilátások
    Bár a hidrogénes autókat előszeretettel mutogatják a különböző autós rendezvényeken, még egyelőre távolinak tűnik a sorozatgyártás. A technológiával szemben szkeptikus szakértők úgy vélik, mire kifejlesztik a megfelelő motorokat a többi alternatíva jóval kifinomultabban működik majd, s így hevesebb piaci versenyben kell majd megfelelnie a hidrogén-meghajtású motoroknak. Ez meglátszik az előrejelzéseken is, húsz év múlva ugyanis csupán mintegy 2 százalékos piaci részesedéssel számolhatunk.

    Előny: megújuló erőforrás
    Hátrány: energia-intenzív előállítás