• Tyberius
    #64
    Sanyix: én egy 8rdavcore nevű programot használok erre. Tkp minden állítható benne, ami a BIOS-ban, még a memóriaidőzítés is. Mondjuk lehet, hogy csak az Epox 8RDA sorozatú alaplapjai alatt érhető el az összes fícsör (gondolom, erre tervezték, innen a név), de egy sor másik NF2-es alaplapot is támogat. Guglizz rá, töltsd le, próbáld ki (már ha ilyen géped van, és nem KórQuad :) )

    NKing: most melyik processzorról beszélünk? Mert én először a mobil Bartonoknál hallottam erről, amelyek garantáltan pontosan ugyanolyan Bartonok, mint az asztali verzió, csak éppen a tokozáson más "hidak", átkötések vannak összekötve és elvágva (ezekből tudja az alaplap, hogy épp milyen processzorral van dolga, a neten kiterjedt leírások vannak arról, hogy ezt hogy lehet az alaplapot "megtéveszteni"), tehát egyértelműen a gyártás legutolsó fázisában dőlt el a már kész, tokozott prociról, hogy asztali vagy mobilproci lesz, illetve hogy mekkora sebességen fog futni.

    Azt mondjuk nem kétlem, hogy pl. a Pentium M teljesen egyedi processzor, de úgy hallottam, hogy a Core2Duo és az A64 X2 prociknál sincs strukturális különbség az asztali meg a mobil változat között (ebben mondjuk nem vagyok biztos, hozzáértő erősítsen vagy cáfoljon meg plz).

    Ami pedig azt illeti, hogy miből lesz a high-end és miből lesz a mobil: megint csak a Bartonokat hozom fel példának, ahol a kettő megegyezett... :) A Bartonok gyárilag ugyan csak 3200+-ig skálázódtak (2,2 GHz), de pont az alacsonyabb feszültségen is működőképes mobil Bartonok bírják a húzást a legjobban. Az átlag asztali 2500+-os Barci alapból tudja a 3200+-t, viszont az igazi rekordokat (2,5-3 GHz) legtöbbször mobil procikkal érték el, tehát úgy látszik, a nagy frekvencia és az alacsony feszültség tűrése kéz a kézben jár. :)

    stremix: ne legyél már hülye! Ez egy háromváltozós összefüggés, nyomás, hőmérséklet és térfogat egymástól függ. Attól függően, melyiket veszed állandónak, más-más összefüggés szerint változhat a másik kettő.
    Mellesleg ha a CPU-k nem is, de pl. a Geforce 6600GT GPU-ja simán hőálló annyira, hogy felforralja a vizet :) 140 fokig működőképes.