Miért pont így és erre...
-
Mintha nem próbáltam volna elmagyarázni még...
Megpróbálom mégegyszer példákon elmagyarázni.
1. labda
Véletlen akkor lenne, ha elengeded a labdát, és az elkezdene valamerre repülni, nincs oka, hogy merre repül (például lefele a gravitáció miatt, kicsit oldalra, mert fújt a szél, stb.).
Viszont, feldobod jó magasra, fúj a szél össze-vissza, valahova le fog esni, na ez véletlenszerű.
2. időjárás
Az időjárást még nehezebb kiszámítani, sokkal véletlenszerűbb, de ettől függetlenül az is a fizika szabályait követi, csak túl sok mindentől függ. Egy nagyon érdekes videó egyébként ezzel kapcsolatban: An Introduction to Chaos Theory with the Lorenz Attractor
3. döntéshozás, szabad akarat
Hogyha csak véletlenszerűségről beszélünk, nem létezhet olyan döntéshozás vagy gondolat például, ami valójában független a korábbi "okoktól" (korábban szerzett tapasztalatok, ösztönöktől, állapotoktól), tehát minden döntésünket, gondolatunkat meghatározzák a korábbi események és körülmények, vagyis nincs szabad akarat. (egyszerűbben megfogalmazva: ha nincs véletlen, nincs szabad akarat, és ha alaposan végiggondolod, a teremtést is kizárja).
Megjegyzem, ezt most próbáltam pártatlanul megfogalmazni, én biztos vagyok abban, hogy nincs véletlen, és szabad akarat sem - de ezt már írtam RD-nek.
Ezen én is rengeteget gondolkodtam pár évvel ezelőtt, amíg erre az álláspontra jutottam.
Így már érthetőbb?