Hozzunk ki minél többet az AutoCAD-ből
  • pfprg
    #635
    Hello!

    Milyen adatformátumúak azok a térképek? Lehet vektoros (DWG, DXF) vagy raszteres (bitkép).

    Mi a térképek forrása? Ha az ingatlannyilvántartás (földhivatal) akkor az metrikus, méter léptékű és EOV vetületű, nem kell átméretezni. Persze ha valami tervező közvetítésével jutsz hozzá, az többnyire átskálázza cm vagy mm léptékűre, mert szegények rendre hiányoztak az iskolából amikor a tizedestörteket tanították.
    Ha más a forrás, akkor ismert hosszak lemérésével kell tisztázni a térkép léptékét.

    Hogyan rajzolsz AutoCAD-ben hossz-szelvényt? Azt bizonyára valamilyen AutoCAD kiterjesztéssel csinálod, Annak a beállításait nem ismerhetem.

    A különböző méretarányú kirajzolásokhoz NEM A RAJZELEMEKET KELL ÁTMÉRETEZNI, HANEM A PAPÍRTERET KELL HASZNÁLNI! Abban az állományod tetszőleges részletét tudod tetszőleges léptékkel kinyomtatni.

    Úgy tűnik, először mindenképpen azt kellene tisztázni, milyen léptékű a rajzod. Ha lemérsz egy ismert hosszat a _measure paranccsal és a kapott érték megegyezik a természetbeni, méterben értelmezett távolságértékkel, akkor a rajzod metrikus, méteres léptékű és 1:1 (1 rajzegység = 1 plottolt miliméter) arányú kirajzolással kapsz 1:1000 méretarányú kirajzolt térképet.

    Kevés az esély arra, hogy az AutoCAD alapvető ismerete nélkül így, távsegítséggel oldd meg a feladataidat. Tanulmányozd a súgót, azután kérdezz.