• eax
    #92
    "Annak valószínűsége, hogy egy átlagos, 500 aminosavból álló fehérjemolekula létrejöjjön, amelyben az aminosavak mennyisége és sorrendje megfelelő, és csak balkezes aminosavakat tartalmaz, amelyek mind peptidkötéssel kapcsolódnak egymáshoz, 1 a 10950-hez."

    Az alabbiakban hibazol:
    - Feltetelezed, hogy a feherjemolekulaknak a mai formajaban mindenkepp rendelkezesre kell allnia, hogy barmi ertelmes kialakuljon belole. Szerintem elkepzelheto meg "nehany" jo konstrukcio.
    - Elfelejtetted figyelembe venni a szuletesnap-paradoxont (birthday paradox), ami egy nagyon hasonlo (viszont altalam jobban ismert) problemaban (hash-fuggvenyekben utkozes keresese) eleg szepen modositja a kepet.
    - Nem veszed figyelembe, hogy minderre a Fold(-tipusu bolygok) felszinenek nagy resze, es tobb millio (milliard?) ev allt rendelkezesre. Lehet tippelni a "kiserletek" szamat, en nem vallalkozok ra, de ha az alatalad emlitett feherjegeneralast mondjuk 99%-os valoszinuseggel el akarjuk talalni, ahhoz 3.03485^475 "kiserlet" kell. Hogy ez sok, vagy keves, azt mindenki dontse el maga, de ha tud valaki egy hasonlo valoszinusegi adatot pl. a Miller-Urey kiserletben letrejott molekulakhoz, az sokat segitene az osszehasonlitasban (aholis megfelelo kornyezetben 2 het alatt eleg bonyolult molekulak kepzodtek).

    CMMIW.