• Komolytalan
    #94
    Te nem érted a valóságot. Mondok egy példát. Medgyessy apánk első intézkedései között volt, hogy kitalálta a kormány, hogy EU csatlakozás igaz még bőven messze, de Magyarországon innen kezdve csak extra minőségű tejből készült terméket lehet forgalomba hozni, merthogy EU szabvány. Extra minőség nem azt jelenti, hogy a teheneket nem lehet akármi szarral etetni, azt lehet ezentúl is simán, viszont a tejnek a tehénből zárt rendszeren kell bekerülnie a hűtő tartályokba (nem érheti levegő, csak ami a rendszerben van). Namost ez kurva nagy ötlet volt, mivel:
    - kb senkinek se volt ilyenje az egész országban
    - beruházás minimális költsége 15-20MFt (1-10 tehénre, efölött nőtt, bár nem lineárisan).
    - EU nem követelte meg
    - de ha megkövetelte volna, akkor is simán lehetett volna rá 5-6 év halasztást kérni
    - meg támogatást is.
    Mellékesen eddig se azzal volt tele a sajtó, hogy hűde sokan döglöttek meg a tejből kapott bakteriális fertőzés miatt, mivel míg a fejőedény gyűjtőjéből áttöltöd a szállítóba, onnan meg a 2 km-el arrébb lévő központi hűtőtartályba, addig valószínűleg kevesebb baktérium kerül bele, mint ami a tehén tőgyéről egyébként is belekerülne. Ugyebár extra tejnél sincs szabályozva, hogy azt hogyan kell megtisztítani, ugyanúgy megmossák sima vízzel és kész. Azért van a pasztörizálás, hogy a baktériumokat kipusztítsa (szerintem).
    Szóval lett is nagy felfordulás, tehenek mentek a vágóba nagyrészt, kevés gazda úgy volt, hogy jóvan, belevágunk, mi baj lehet? Szépen fel is vették a hitelt, megépítették a zárt rendszerű fejőházat, előállították az extra tejet, napi 1000+ litert (ez alatt soha az életben nem térült volna meg a beruházás), és jött a köv pofon: a tejfeldolgozók azt mondták, hogy ma nem kell a tej. Meg holnap se, majd talán holnapután, vagy majd inkább szólunk. Na fasza, 15-20MFt hitel, megterhelve vele még a Bodri kutya ólja is, a tejet meg ki se öntheti, mert azt időközben veszélyes hulladékká minősítették.
    Szóval ez az oka annak, amiért a szabolcsi almatermesztők nem csinálnak egy gecinak vállalatot, és építenek maguknak hűtőházat. Mert ha magyar vagy, akkor az is baj ha sapka van rajtad, meg az is ha nincs. Ha multi vagy akkor meg csak azt kell megtanulni hogy hogyan told le térdig a nadrágot és dőlj előre, hogy minél mélyebbre behatolhasson a miniszterelnökúr és díszes kompániája nyelve.