pipaxy#288
Köszönöm hosszú válaszod, valamint egyéb értékes tanácsaidat, csak éppen semmi olyat nem mondtál amit eddig ne tudtam volna. Azt nem értem miért kell a másikat teljesen amatőrnek nézni/kezelni. Hosszasan kifejtetted miért lép fel áramlökés bekapcsoláskor, ezzel ellenkezőt sosem mondtam, ám te/ti valahogy triviális összefüggést láttok az áramlökés és az égő élettartalma között. És itt a bibi, erre kérdeztem rá, mi szerintetek ennek a fizikai oka?
Azonban ha nem a nullátmenetnél kapcsoljuk rá a feszültséget, akkor az üzemi áramerősség sokszorosa folyhat át az izzón, és ahol az izzószálnak kisebb az ellenállása(szennyezett anyag, vastagabbra sikerült egy kicsit az a rész a gyártás folyamán,stb), ott nagyhirtelen elpárolog az izzószál anyaga.
Az a baj, hogy amíg hideg az izzószál -így túláramot enged magán átfolyatni- az izzószál HIDEG, nem akar párologni. Mikor meg már meleg és párologna, akkor a túláram marad el.
Persze érvelhetsz úgy, hogy olyan helyen ahol a szál hibás, ott nagyobb az ellánállás, így ott jobban melegszik, ami igaz is csak éppen összehasonlítva a forró pont ellánállását a teljes méteres hosszúságú száléval, akkor belátható hogy ez csak arra elég hogy picit melegebb az a rész mint egyébként, így HOSSZÚ idő alatt tovább párolog.
Ha pedig még mindig egy „nem gondolkodó” szájmenésének tűnnek az általam leírtak, akkor tessék ezt megcáfolni:
A bekapcsolási gyakoriság az élettartamot nem befolyásolja.
Innen: http://www.efficientlighting.net/formerdoc/pubdoc/ELI210.pdf