• remark #77
  "(a betiltást is érdekek vezérelhetik, csak ennek letagadását manapság hatékonyabban "el lehet adni" a közönségnek)"

  Nem vagyok benne biztos hogy ugyazon a Foldon elunk-e, de ha en kinezek az ablakon, en egy olyan vilagot latok ahol az embereknek barmit be lehet adni, kelloen jol felepitett marketinggel. Elvileg azt is amirol te beszelsz, de en a vilagot kicsit masmilyennek latom.

  Nem ertem pontosan, hogy ti (AranyKéz is) kirol vizionaltok, es kiktol tartotok? Megemlitem a bio-t meg a zoldeket (utobbit talan egy masik topikban), es az ugrik be nektek hogy hogyan probalja meg valami szamomra ismeretlen csoport a vilagot kozepkori szintre sullyeszteni, a fejlodest visszafogni, nem letezo veszelyekre hivatkozva az uj kutatasi eredmenyek alkamazasat megneheziteni, vagy lehetetlenne tenni.

  Ezzel a vizioval szemben, az en vilagomban, a jelen uralkodo intezmenye a "multinacionalis vallalat", aki megtesz minden tole telhetot hogy neki jo legyen. Lehet kozben demokraciarol, szabadversenyrol, szabadsagrol, egyenlosegrol meg igazsagrol almodozni.

  Ez a vallalat adja el a cigarettat is, az alkoholt is, a fegyvereket is, a szennyezett es genkezelt elelmiszert is, az DRM-et is, az azbesztet a hazainkba epiti stb. Es a politikai elit meg egyuttmukodik vele, mert a valasztopolgarok ezt akarjak. A valasztok fejlodest meg duborgo gazdasagot akarnak latni. Barmi aron. BARMI aron. Es ezt meg is kapjak.

  Amit en akarok, az szinten fejlodes, de nem barmi aron. Szerintem a fejlodes utjat, modjat, tempojat nem par cegnek kellene kijelolnie, hanem ezzel kapcsolatban tarsadalmi konszenzusra kellene jutni. Nem kell semmit se feltalalni ehhez, hogy ez igy legyen, csak epp jol kellene mukodtetni a kapitalizmust, meg a demokraciat.
  Jelenleg a legtobb kerdesben az ember valaszt kap, es nem valaszt formal. Nem opciokat kinalnak fel neki a boltban vagy a patikaban, hanem megmondjak neki hogy mit tegyen, mit vegyen, mit egyen. Mindez azon egyszeru oknal fogva van igy, hogy a cegeknek jobb legyen, es egyszerubb legyen a profitmaximalizalas. Ugyhogy ha valamitol mar mindenaron tartani kell akkor tartsunk inkabb a cegektol.