• remark #76
    "Néha azért is nehéz valamiről bebizonyítani, hogy káros-e vagy sem, vagy hogy mekkora mennyiségtől kezdve káros, mert az emberek nem egyformák."

    Ez igaz.
    De azert nem szeretnek en lenni a kivetel, vagy nem szeretnem ha a gyerekem lenne az a kivetel aki visszamarad a fejlodesben mert mashogy reagal X anyagra.

    Rengeteg anyaggal (pl. gabona) evezredes tapasztalatunk van, igy tudjuk hogy az emberek tobbsegere nezve artalmatan (jobban mondva pozitiv hatasu, hiszen egesz jol ellatja a szervezetet tapanyagokkal). Persze van par ember aki meg egyenesen allergias ra, olyan szinten hogy halalos kimenetelu is lehet a "baleset". (En mondjuk kivancsi lennek ra hogy mondjuk 3000 eve hany gabonaallergias ember elt a Foldon.)

    Viszont en csak az anyagok jol meghatarohato es kicsiny korevel kapcsolatban kerdojelezem meg azok letjogosultsagat: azon anyagokrol amiket CSAK azert tesznek bele gyogyszerbe, elelmiszerbe, vagy csak azert hasznalnak fel textiliak gyartasahoz pl. mert ugy a termek versenykepessege javul (olcsobb lesz, szebb lesz, tovabb eltarthato lesz stb.), de ekozben kockaztatjak azt hogy vajon az alkalmazott anyag vajon milyen hatassal lesz az emberekre.

    Es hatas alatt az egyertelmuek mellett azt is ertem, hogy ha a szervezet ahhoz van szokva hogy az elete soran 1000 fele kemikaliaval talalkozik, akkor ha ezt hirtelen felemeljuk 20.000-re, akkor meg a kivaltott reakciok sokasaga meg abban az esetben is okozhat problemat ha egyebkent a 20.000 anyag egyike se karos az egeszsegre. Nem tudom ertheto-e: 1 ellenreakcio nem problema, ehhez hozza vagyunk szokva, de 10.000 ellenreakcio, ami ugyebar ugyanabban a szervezetben jatszodik le, az mar eloidezhet varatlan, azaz addig meg nem tapasztalt allapotot a szervezetben, amilyen allapotban mondjuk egy egyebkent teljesen artalmatlan virus halalt okozhat, mert a szervezet ezen allapotaban nem tud kelloen hatekonyan fellepni a virussal szemben. Maskepp fogalmazva: ha az ember setal az utcan es meglokik, visszanyeri az egyensulyat hamar. De ha 10-en lokik meg, elofordulhat hogy nem kepes mar megfeleloen reagalni, es orrabukik.

    Es akkor meg nem is beszeltunk arrol, hogy az uj 19.000 kemikaliabol akarmennyi lehet ismeretlen hatasu is. A kerdes az hogy ki donti el hogy lehessen-e ilyen dolgokkal kiserletezni? En nem akarok kiserleti nyul lenni.

    Bio elelmiszerek valasztasaval az embert ero ismeretlen hatasok szamat lehet csokkenteni.
    No meg az olyan hatasokat elkerulni ami bizonyitottan egeszsegkarosodashoz vezetnek.