• halgatyó
  #69
  Számomra a dolgok leegyszerűsítésének tűnik, hogy egyetlen, nem is túl félelmetesen hangzó vegyületre kenjük rá az élő szervezet (ember) legtöbb károsító hatását.

  Az alkoholok a szervezetben oxidáció útján bomlanak.
  etilalkohol --> acetaldehid --> ecetsav,
  metilalkohol --> formaldehid --> hangyasav
  Az utóbbi sor sokkal félelmetesebb.

  Nem vagyok szesz-szakértő (szeszológus:-)), de úgy tudom, hogy a másnaposság legrosszabb fajtáját a metilalkohol bomlástermékei okozzák. Ezeken kívúl még millió féle (ez most nem túlzás) mérgező anyag van a természetben. A legfeltűnőbb mérgeket, amelyek súlyos tüneteket okoznak, nem lehet nem észrevenni. Ezeket mindenki ismeri. (pl. mérges gombák, mérges növények, mérges rovarok, bizonyos baktériumok által termelt mérgek)

  Vannak olyan mérgek is, amelyek nem okoznak ennyire feltűnő tüneteket, max. egy hasmenést de azt se mindenkinél. Van aki ezeket is ismeri, és van aki nem.

  Minél kevésbé feltűnően mérgező egy anyag, annál kevésbé vesszük észre. Ez nemcsak a mesterséges anyagokra van így, hanem a természetes eredetű anyagokra is. Még a "bio" eredetűekre is. Ha egy anyagtól csak évek vagy évtizedek alatt károsodik a szervezetünk, és nem is mindenkié, akkor arról nem tudjuk meg soha, hogy az egy alattomos és gyenge méreg.

  A következő okfejtés csupán egy benyomás, vagy tendencia, vagy minek nevezzem. Úgy érzem, hogy ha a különféle mértékben mérgező vegyületek számát próbáljuk felmérni, akkor a legkevesebb a nagyon erős méreg lesz, és minél gyengébb mérgeket veszünk számba, annál többféle lesz. És annál kevésbé megfogható egy-egy vegyület hatása.