A Francia idegenlégió
  • toktam
    Üdv mindenkinek!
    Most olvastam vissza a péntek óta beírt hozzászólásokat, és ezekhez szeretnék hozzászólni....

-21-én pénteken mentem ki Eurolines-os busszal Pestről Marseille-be (mivel csak egy héttel előtte vettem meg a jegyet 28 710forint volt).
    A busz, nem tudom h csak nekem volt e meglepetés, vagy ti sem tudjátok, de én akkor tudtam meg hogy nem Pestről indul hanem valahonnan Romániából
    román rendszámmal...ezzel nem is lenne semmi probléma, de 25órát úgy utaztam hogy egyedül voltam magyar a buszon, mindenki román(többnyire vendégmunkások Marseille-ben), egyik se beszélt se angolul, se magyarul, csak a sofőrtől tudtam tájékozódni...
    de hozzá kell tennem hogy nem tudtam mellettük elaludni, és eddig nekem nem volt különösebb bajom a románokkal, de most már másképp vélekedem...bár a szaghoz olyan 2 óra elteltével hozzászoktam :D

-A buszállomás Marseille-ben egy épületben van a vasútállomással, csak át kell sétálni a másik végébe...Aubagne felé kb. 15-30 percen ként indulnak vonatok...de jegyet nem kell rá venni, mert kb. 5 perc az út és az alatt nem találkozol kalauzzal, de ha még is, el kell kezdened makogni angulul, meg el kell lőni a varázsszót: "LÉZSIÓ ÉTRANZSÉ" és már nem is akarnak tőled se jegyet, se büntetést.

-Este érkeztem Marseille-be, de ott nem mertem éjszakázni...elég zűrös hely, szóval azt javaslom mindenképpen utazzatok át Aubagne-ba, ott az utcán is biztonságos az éjszak, Marseille-ben még a nappal is veszélyes..

-Én nem vittem magammal elég pénzt, szóval nem tudtam hotelbe menni, ezért tudom, a hajnal mocsok hideg ott, még hó meg jég minden...az állomás várójában nem tudtam aludni, mert bezárták mire odaértem ( a marseille-i állomást is bezárják hajnal 2óra körül, de ott veszélyes az állomás is, meg az utca is)
    Nem messze az állomástól van egy 3csillagos hotel, ahol 28euró egy éjszaka (kb7.8ezer forint, ami ott nagyon jó ár és nem is egy lepukkant szar hely) van még elvileg a város szélén két olcsó fogadó, én térkép alapján mentem pontos címre, mégse találtam ott semmit, csak az autópályát, az fogadó ha ott is van valahol, kb 1óra sétára van az isten háta mögött, és biztos h nem beszélnek ott angolul...
    Mivel a hotelra nem futotta egy darabig sétálgattam hogy ne fagyjak meg, aztán olyan 3percnyire a vasútállomástól találtam egy mélygarázst, ott pár fokkal melegebb volt, és védve voltam a széltől, meg az esetleges esőtől, szóval ott lehet aludni, bár ott sem izzad le senki :D

-Ha nincs pénzed hotelre, és az utcán alszol vigyél magaddal melegítőnadrágot, meg valami felsőt, amit ráveszel az utcai ruhádra, így ha földön alszol nem lesz koszos, másnap csak jobb a megjelenésed egy tiszta ruhában, valamint jelent valamit a hideg ellen. :D

-A franciák meglepően segítőkészek, pár tanács:
    Lőjétek el a fent említett kulcsszót "Lézsió..."(a többségük elképesztő módon tiszteli az aki be akar lépni), ha nem beszél angolul, akkor is elmagyarázza merre van az iroda, active-tizik, mutogat, több esetben elkísérnek egy darabon hogy megmutassák merre is van az arra..
    Nem kell perfekt angolnak lenni, elég ha tudsz alapszavakat, nyert ügyed van a segítségkéréseknél, de ne "szpík inglis?" -sel indítsatok, mert értékelit ha franciául kezdesz...szóval az alapszavakal (napszaknak megfelelő köszönés, megkösönni a segítséget, stb...) egyből jobb fényben tudod feltüntetni magad...Egy " exközimoá, bonzsüi,párlé ánglé?" kérdéssel már át is lehet térni az angolra, többségük beszéli " yes, a little"..és segítenek.

-Az aubagne-i laktanyát könnyű megtalálni, kb 5 percre van az állomástól és ki is van táblázva, merre kell menni...

-Ha ott szarba kerül az ember és nincs nála telefon, a marseille-i állomáson lehet venni telefonkártyát 15euróért, amivel meglepően sokat lehet beszélni utcai fülkéből, külföldre is, de tárcsázásnál figyelni kell arra hogy ha mondjuk egy vodafone-os számot hívsz a 06 70 helyett 0036 70-et kell beütni, lehet csak én voltam tájékozatlan, de sokat küzdöttem mire erre rájöttem...:)

-Hazafele a busz Marseille-ből azt hiszem hogy szerdánként indul( lehet hogy vasárnap is), tehát ha nem választanak ki és haza kell jönnöd, de ez csak pl. egy hétfői nap tudod meg, akkor ott kel töltened pár napot, főleg ha már a leghamarabb induló buszra nincsen hely...ilyenkor lehet választani a hotel és csövezés között...:D

Én meg sem tudtam próbálni a felvételit, mikor odamentem vasárnap reggel hogy jelentkezzek már állt ott egy orosz meg egy spanyol srác, mindhármunkat elküldtek hogy menjünk vissza később, mert telt ház van és már nem tudnak beengedni senkit, mert nincsen egyetlen szabad hely sem, azt mondták hogyha szerencsénk van talán be tudnak engedni kedden(ma), de kicsi rá az esély :( szóval leléptünk...mivel senkinek nem volt pénze és hotelbe nem tudtunk menni csöveztünk, de az orosz gyerek délután lelépett, ketten maradtunk a spanyollal, az éjszakát az állomáson töltöttük(aznap este nem zárták be szerencsére, ott azért volt némi fűtés) de mikor odaértünk már aludt bent egy brazil, meg egy bangladesi srác, nagy táskával mint mi, mikor kérdeztük őket elmondták, ugyan úgy jártak mint mi...hétfőn még egy spanyol és egy román srác is a mi sorsunkra jutott. Mivel már napok óta alig ettem, az alvásról meg nem is beszélve, eléggé elgyengültem, nem tudtuk mikor tudunk felvételizni. Ha ma sikerült is volna bejutni, akkor se igen tudtam volna teljesíteni a fizikai tesztet (amúgy nem igen lenne gondom vele), elkeseredve felhívtam nagybátyámat aki, mivel nem vittem magammal bankkártyát pénzt küldeni nem tudott, ezért foglalt nekem repülőjegyet még aznap délutánra(a reptér 35 km-re van Marseille-től, de közvetlen buszjárat megy oda a buszállomásról) nekem csak a nevemet kellett bemondanom, megmutattam az útlevelem, és a kezembe nyomták a repcsijegyet, este már a Ferihegyen voltam...(Ha nem tudott volna segíteni még most is ott ácsorognék valamelyik pihenőnél az autópályán, Hungary feliratú papírral a kezemben, korgó hassal...)
    Most keresek valami melót(ha valaki tud Debrecen környékén szóljon), visszafizetem a repjegyet, gyűjtök pénzt (ahogy ott elnéztem a dolgokat olyan 120-140ezer forinttal ki lehet húzni ha megint hasonló helyzetbe kerülnék) és megyek vissza amint tudok! :D