• halgatyó
  #18
  Csak most kerültem internetközelbe. Nagyon rövid leszek, címszavak.

  Én máshogyan látom ezeket a problémákat, mint Ti. Magyarországon a pénz és hatalom nem az értelmes és jóravaló emberek kezébe került, sajnos. A jól működő piacgazdaság szvsz. nem ilyen. Hosszú lenne példákkal is részletezni.

  Más: azt én sem szeretném, ha itt Kínai rendszert vezetnének be, Kínai életszínvonallal. Ám az elmúlt 50 év szenvedése, amit átéltünk, és amely hozzásegítette a nyugati embereket ahhoz, hogy higgyenek a demokráciában (mert a hatalom az oroszoktól rettegve rá volt szorulva a nép jóindulatára) nos ezért a szenvedésért mi még nem kaptunk kárpótlást senkitől. A több pólusú világot nem úgy képzelem el, hogy megint mi legyünk a szarabbik végén (mint a népi mondásba: a f**nak is két vége van, csak nem mindegy hogy melyiken állunk).

  Nagyon fontos: a világok, népek, birodalmak változnak. 1000 évvel ezelőtt Európában embereket égettek, kizsigereltek, halálra kínoztak ilyen-olyan okokból. A szappant nem ismerték es nem is használták, a szennyvizet az utcára öntötték, stb.stb. Ebben az időben az arab világ sokkal kultúráltabb volt, nem is beszélve a még +1000 évvel korábbi mediterrán környék egyes résziről. (főleg görög és rokon társaság)

  Egyáltalán nem biztos, hogy 100 vagy 200 év múlva az észak-Atlanti banda lesz a legjobb. Ahogyan mostanában mennek itt mifelénk a dolgok...