halgatyó#86
Az általad idézett szakkifejezéseket ("pay as you go" , "Ponzi Scheme") én sem hallottam eddig, de utána fogok olvasni. Ezért talán kissé bikkfanyelven, de közérthetőbben fogok fogalmazni.
A korábbi tipusú (állami) nyugdíjrendszer oszlopszerű korfa esetén is működőképes. Hozzászólásodban azt állítod, hogy ez a rendszer csupán csak azért működött eddig, mert a lakosság korösszetétele fenyőfa-szerű volt (sok gyerek, kevés öreg).
Számoljunk utána. Hány eltartott ember, mekkora életszínvonalon mennyi befizetéssel elégíthető ki. Ám az eltartottakba ne csak az öregeket, hanem a gyerekeket (tanulókat!) is vegyük bele. Főleg úgy, hogy a növekvő képzettségi igényt egyre hossszabb tanulóidővel lehet kielégíteni. (amig ki nem találnak erre valamit)
Emiatt nem nehéz belátni, hogy a korábbi tipusú nyugdíjrendszer tökéletesen működőképes a NEM fenyőfa szerű, hanem oszlop-szerű korösszetétel mellett is. Anélkül, hogy észrevehető (pontosabban: szignifikáns) életszínvonal romlással kellene számolni.
Ez fokozottan érvényes egy olyan társadalom-gazdaság modellben, amely nem a GERJESZTETT fogyasztásra és szemétbe-dobálásra, hanem ÉRTELMES (reklámok által nem befolyásolható) emberek saját ésszerű igényein alapuló fogyasztásán alapul.
Némi életszínvonal csökkenést jelent az, ha a lakosság korösszetétele hidroglóbuszra kezd hasonlítani, ám énszerintem ez a csökkenés elviselhető mértékű. Annál a dolgozó lakosságot KIFOSZTÓ és elszegényítő rablásnál, ami manapság zajlik, százszor elviselhetőbb mértékű lenne.
Ha nekem választanom kellene (lehetne!) a lakosság korösszetétele miatt kismértékben ingadozó életszínvonal és a jelenlegi, egyre kilátástalanabb élet között, hát nem kérdés hogy melyiket válsztanám.