• kvp
    "Op. rendszer fogalma szerintem nem változott. A gép erőforrásait kell karban tartani és ezekhez (csak ezekhez) szolgáltatásokat nyújtania."

A vista nem csak egy operacios rendszer, hanem egy os egy toolchain. A linux-ban is a linux kernel a kernel, a kernel es posix kornyezet az os, es a gnu binutils a toolchain. Viszont megis egyutt hivjuk oket linux-nak.

A Trusted Computing-rol mar irtam egy par cikkben, Vista DRM neven meg egy kivonatos topic-ba is. Az igazi gond inkabb ez lesz. Erdekel, hogy az europai kormanyok mit fognak szolni egy olyan rendszerhez, ahol a rendszer fo kulcsa egy kulfoldi maganceg kezeben van. Es akar a sajat hardverukbol is kizarhatja oket, akar tavolrol is. (akar egy word dokumentumon keresztul is)

A nagy cegeknek meg az a bajuk, hogy az uj vista atrakja a valasztas lehetoseget a felhasznalo kezebol a trusted platform kulcs tulajdonosanak a kezebe. Ez vista ready pc-k eseteben a microsoft, mac-ek eseteben az apple, ibm/lenovo-k eseteben meg nem ismert (a pentagon mar kizarta oket a halozatabol). Az ibm csak azert tepheti a hajat, mert ok fejlesztettek ki es adtak el a technikat masoknak. Az xbox360-ban es a ps3-ban mar elesben fut ez a megoldas, es nem is lehet veluk sokat kezdeni, de a pc eddig egy nyitott platform volt, amit a felhasznalo rakhatott ossze. Az uj szabalyok szerint a vista64 kepes renszereket a microsoft szabalyozza. Ha ez nincs szamara biztositva, akkor a legalis vista nem fog futni rajtuk, vagy csak csokkentett tudassal.

Szemely szerint en nem media player nelkuli vista64-et akarok (xp-rol is leszedtem a wmp-t magam), hanem wpa, ocp es drm rendszer nelkuli vista kernelt. (tehat olyat amit telepites utan soha tobbet nem kell halozat kozelebe engedni es megsem all le es kozli hogy frissitsem vagy aktivaljam, viszont van rajta valodi rendszergazdai hozzaferes)