hibák - problémák a középiskolákban, felsőoktatásban
  • polarka
    #109
    ism terj előadásokról volt szó, akkor lássuk mik jutnak eszembe:
    TV-ben
    - vannak ugye a mindenki által ismert amcsi csatornák, amcsi műsorokkal, a Spektrumon van néha magyar is, azért azok közt is van jobb és rosszabb is.
    - A Da Vinci Learningen szoktak egész jó európai műsorok lenni, de mivel teljes korosztályt fednek le, ezért napközben gyakran vannak már túlságosan gyerekes műsorok.
    - Mindentudás Egyetemét is leadják többfelé, még neten is nézhető
    - Az OzoneNetworkön is van néha vmi jó. Az Egyenlítő című műsorukban is előfordul, h vmi érdekes téma merül fel.
    - Ritkán m1 és dunán is van vmi érdekes. pl Magyarország története sorozat, a Deltát nem szoktam nézni (vhogyan mindig olyankor van, amikor úgysem váltok oda)

    Neten
    - Galileowebcast, ott érdemes az archívumot is megnézni. Ott van Atomoktól a csillagokig előadássorozat, néhány szkeptikus társaságnál tartott előadás, meg székesfehérváriak is.
    - Különféle Wikimedia szolgáltatások, mondjuk ugye a wikipedia a legkiforrottabb
    - egyéb weblapok:Origo tudományrovatába is van néha, h kutató ír; űrvilág.hu, hírek.csillagászat.hu, szertár (itt kísérletek vannak), critical biomass (itt biológusok írogatnak), phys.org (többnyire fizikával kapcsolatos hírek és van egy elég népszerű fórum, ahol nem csak marhaságokról van szó)
    - videók: a mo-i szkeptikusoknál is előfordulnak jó cikkek vagy előadások, TED-en aztán van mindenféle előadás, sajna legtöbbjük vagy semmitmondó vagy nem érdekes a téma (de el kell ismerni, h néha elhangzanak kihagyhatatlan előadások is), ESO youtube channel, scamschool bűvésztrükkök, Steve Spangler olyan, mint nálunk Magic Karcsi a BME-ről (néha alapvető kísérletet mutat be, néha meg kevésbé ismertet) Sick Science!, SpanglerScienceTV, Wigner Jenő szakkoli, (ebből nem tudom, h lesz-e még több),
    Oktatás:
    Fizipedia (bal oldalt kísérleti videók és a témák között rendes tananyag is található) Bár ez még nem teljes, de ha érdekelne vmi, akkor lehet tudnék bizonyos tárgyakhoz anyagot találni jegyzetekre elérési linkeket adni. Ugye a gugli nem nagyon keres az egyetemek oldalain...
    MIT youtube channelen is van többféle kurzus (vmit már kínai nyelven is feltettek)
    Cousera.org-ot annyira nem ismerem, de elvileg lehet rendes ingyenes kurzusokat is felvenni és hivatalos papírt is kapsz róla, h elvégezted
    video.bme.hu-ra is feltették néhány kurzus videóit.
    tudasbazis.sulinet.hu középiskolai tananyagok (nemtom a régi sdt.sulinetről mennyit mentettek már át)
    khanacademy.org Itt van mindenféle témakör az ált isktől a fősuliig