• halgatyó
    #107
    Elolvastam a cikket. Aztán a hozzászólásokat. Aztán az angol "eredetit".
    Meg vagyok döbbenve. Olyan fikázás-tömeg van itt, mintha legalábbis Izraelről szólna ez a cikk.

    Az eredeti cikkben található linkek közül a legfontosabb a 4.: "Download the paper from Physical Review Letters" Ez nem elérhető akárkinek. A többi link viszont nem ad új infót.

    Én tisztelem ezt a kutató embert. De a cikkben vázolt eljárás CÉLJÁT nem értem. Amit korábban tanultam fizikából, az alapján ez (a kép visszanyerése) csak sok fotonnal lehetséges. Nem az a lényeg, hogy CCD-vel-e vagy mással.

    Számomra úgy tűnik, hogy ez a kutató ember egy tudományos cikket írhatott. A kutatási téma nem új, a "fotonhasításos" interferencia kísérletek már jó pár évtizede folynak. Azon kisérletek egyike ez, amely alapjaiban határozza meg a fizikai világképünket.

    Azt tudjuk, hogy egyetlen fotonnyi energiamennyiségnek megfelelő elektromágneses sugárzás el tud tárolni valamekkora infót. A legelső kisérletben csupán két rés képét. Ezt tovább lehet fejleszteni (mint most), de hogy mi célból, az nem derült ki. Attól persze még lehet nagyon fontos célja, de ez szerintem tudományos cél.

    Az én benyomásom a következő: valami oknál fogva valaki egy szép alapkutatási kategóriás kisérletet megpróbált alkalmazott technikai kategóriás kisérletként "eladni". Talán így könnyebb pénzt szerezni a kutatásokhoz, kitudja. Az eddigi hozzászólásokat látva, ez nem volt szerencsés próbálkozás.