• kvp
    #33
    "A PCI-X et szerverekben használták és használják még mindíg. Most pontos adatátviteli sebesség nem ugrik be de mint ha az összes AGP-nél is gyorsabb lenne."

    PCI-X : The theoretical maximum amount of data exchanged between the processor and peripherals with PCI-X is 1.06 GB/s. (64-bit, 133 MHz)

    AGP 4x : A 32-bit channel operating at 66 MHz quad pumped to an effective 266 MHz resulting in a maximum data rate of 1066 MB/s (1 GB/s); 1.5 V signaling;
    AGP 8x : A 32-bit channel operating at 66 MHz, strobing eight times per clock, delivering an effective 533 MHz resulting in a maximum data rate of 2133 MB/s (2 GB/s); 0.8 V signaling.

    Tehat a PCI-X az agp4 sebessegevel megy. Az uj PCI-X v2 tudna 4Gb/s-et, de egyetlen gyarto sem tamogatja. A PCI-E pedig mar a v1-es valtozatban is 8Gb/s-et tud, tehat sokkal jobb. Most ezt vittek fel 16Gb/s-re.

    A hagyomanyos pci buszok hatranya, hogy az osszes kartya osztozik egy buszon, tehat a szavszelesseget egy kartya el tudja foglalni. A pci express eseteben minden kartya dedikalt kapcsolatot kap, tehat a teljes savszelesseg mindegyiknek rendelkezesre all.

    A pci express masik elonye, hogy jol skalazodik, minden kartya kepes minden sebessegen es csatolon mukodni. Tehat eleg egy vezerlot kesziteni (akar a cpu-ba integralva), es az kezeli pci-e 1-tol pci-e 16-ig az osszes csatolot, mivel egyformanak latja oket. A regi pci busz eseten mar tul sok eltero es meg csatlakozoban sem kompatibilis szabvany volt. (pci v1, pci v2, pci v2.2, pci-x v1, pci-x v2, 5V/3V, stb.)

    Az agp buszt pedig el kellene felejteni, mivel csak 1 kartya es 1 processzor kozotti kommunikaciora lett kitalalva. Minden mas felhasznalas csak barkacsolas. A pci-e busz akar rendszerbusznak is jo, tehat cpu-k kozotti kommunikaciora is fel lehet hasznalni. (pl. minden proci egy pci-e 16-os vagy 32-es csatlakozoba kerulne, a videokartyak melle)

    Egyebkent pedig egyetertek [NST]Cifu meglatasaval.