• kvp
    #20
    "Azt meg lehet mondani h több adatot tud visszahozni a kártyától. Csak éppen ezt semmilyen teszt nem igazolja."

    Minden gpgpu teszt igazolja. (gpgpu = matematikai gyorsitas gpu-n) Legfokeppen az uj altalnos celu, fizikai gyorsitasra is alkalmas kartyakon. (pl. uj nv80-as)

    "Mi a helyzet az ezeréves PCI-X-el? ha jól tudom annak is jóval nagyobb átviteli sebessége van mint a PCI-E nek."

    A pci-x kb. az agp4-nek felel meg. Ennel negyszer gyorsabb a pci-e, de csak olyan alaplapokon amiken van hozza savszelesseg az eszaki hidban. (pl egy dual procis amd szerverlapon mar erezheto a kulonbseg teszt nelkul is)

    "A PCI-E sem gyosabb a 8xos AGP-nél, maximum annyival, hogy észre sem lehet venni"

    Ha valaki pl. sli-s alaplapot hasznal, akkor a pci-e meg van felezve, tehat a pci-e 16-bol pci-e 8 lesz, ami pont az agp 8 sebessge. Rosszabb esetben 16/4-es az osztas, ami az sli miatt agp4-nek erzodik. A pci-e 1-es pedig pont a regi pci busz sebessege. Egy valodi pci-e 16-os alaplapon pont a ketszerese cpu-kartya iranyban es pont a negyszerese kartya-cpu iranyban az agp8-nak.

    Ha valaki csak jatszani akar akkor az agp jo. Viszont a pci-express jobban bovitheto, lehet vele sli-zni es dual kartyas, quad head-es rendszert kesziteni. De egy jo alplappal, amin van legalabb 64 pci-e lane mar akar 4 kartyat is lehet hasznalni. (vagy 3 pci-e 16-os videokartya, 1 pci-e 4-es, 1 pci-e 1-es es ket pci32) A mai intel lapok tobbsegen kb. 16-24 lane van, ami keves.

    Fontos meg, hogy gyartoknak is konnyebb mivel bovithetobb a szabvany, a kartyak is egyszerubbek es az altalnos gpu-k elterjedesehez mar nagyon kellett. (pl. 2 videokartya sli-ben renderel, a harmadik gyorsitja a fizikat vagy a halozatot kezeli)

    Aki nem akarja fizikai es mi gyorsitasra hasznalni a kartyajat (mert nem jatszik uj jatekokkal), annak a pci32 is eleg lenne. Viszont aki lapozott texturakat akar hasznalni (Carmak fele 16kx16k-s megatextura), vagy szeretne a fizikai motort a grafikus kartyaval gyorsitani annak kelleni fog a savszelesseg. Az xbox360 is kihasznalja, ott meg a cpu is a video ram-bol futtatja a programokat. (arrol nem is beszelve hogy igy a cpu tud irni akar kozvetlenul a gpu-ba is, a rendszermemoria kihagyasaval)