• Epikurosz
    Meg kell próbálni a dolgok mögé látni, ne csak fújni a sablonokat, nyomatni a hülyeséget.
    Én már egyszer leírtam, de a legtöbb vallás is ezt mondja: kétféle ember van, majdhogynem kétféle faj, a konstruktívak, vagyis a jók, és a destruktívak, vagyis a rosszak. Ez utóbbiakkal van a baj, akiknek a gátlástalansága nem ismer határokat. Most, függetlenül attól, hogy csotszegények, és csak annyira telik az eszükből, hogy ellopják a vasúti biztonsági berendezések rézkábeleit, ezzel többszáz ember életét veszéyleztetve, vagy gazdagabbak, drága autókkal járnak, de ezekre a pénzt olajszőkítés vagy nyugat-európai szemét Magyarországra hozatalával, vagy más törvénytelen módon szerezték.

Volt alkalmam egyszer beszélgetni egy amúgy szimpatikus maffiózóval (az ördög mindig szimpatikus, nincs neki sem szarva, sem lopos farka, sem vicsorgó fogai. Nem ő jól öltözött, és kellemes modora van, sőt, szánalmat is tud maga irán ébreszteni).

Én azt mondtam, hogy egyszer csak vége lesz a maffiózásnak. Az ő válasza a következő volt: Mindig új területeket talál magának a bűnözés (amely nem csak maffia, mert lehetnek szabadúszók is). Egy ideig az NDK-s termékek behozatala, majd a velük való üzérkedés borhamisítás volt a sláger, utána jött az olajszőkítés, a lakásmaffia, a mérgezett paprika, az átcímkézés, a szemétmaffia, és isten tudja hány ilyen van még.

Mondjuk a dolog egyszerű: Van Magyarországon kb. 50-100.000 ember, amely világ életében bűnözésből élt, ebből tartotta el a családját. Régen lovat loptak, ma kocsit lopnak. Régen pálinkát hamisítottak, ma élelmet. Ezeknél nemzedékről nemzedékre adódnak át a trükkök.
    Persze, itt is két csoport van: a kissstílű bűnöző, illetve az, amelyik már nagyban űzi az ipart. Ezeknek az embereknek semmi sem drága. Őket csak a jó buli érdekli, amelyhez elegendő lehet a kocsmában elfogyasztott kétdeci, de a drága éttermi vacsora is, ha belefér.