halgatyó#74
Hát igen, ezen én is kiakadtam. Nagyon kilóg a lóláb: itt egy folyamatos életminőség rontás folyik.
Emlékezzünk a 70-es, 80-as évekre. Nyugat-Európában már megépültek az autópályák, több tízezer km. Állami beruházásban. Használatuk INGYENES volt. Drága volt az építés? Bizonyára drága volt, de megérte. Felismerték ugyanis, hogy a gazdaság vérkeringése a közlekedés.
JÓ PÁR ÉVEZREDES TAPASZTALAT: Bármely terület, régió, ország fejlődésnek indul, ha a közlekedés javul. Az ott élő emberek életminősége javul, munkájuk értéke és színvonala nő, és látókörük bővül, szemléletük előnyösen változik. Nem minden hatást lehet pontosan számszerűsíteni, és főleg nem pénzben kifejezni, mit az manapság divatos.
És megfordítva is igaz: a közlekedés leromlása a terület, régió HANYATLÁSÁT okozza, az emberek életminőségének, átlag életkorának a leromlását is. Életkedvük hanyatlását, céljaik, vágyaik szegényesebbé válását.
Nem véletlenül írtam így. Mert manapság más a "trendy", a pénzuralom térnyerése és az emberi tényező erőszakos és elképesztően aljas háttérbe szorítása. Miközben a "gazdaságosság" "versenyképesség" meg hasnoló dumák röpködnek, és egyik dollár/euró fialja a másikat, egyre jobban megsemmisül az, akit a gazdaságnak szolgálnia kellene: az ember. Ebből következik egy sor olyan változás, amit egyébként logikus érvek egyáltalán nem indokolnak. Két példával folytatom.