Rójuk le tiszteletünket emléke előtt. Idén lenne 60 éves

Szükségesnek tartod, hogy a http://matepeter.atw.hu oldalán fórum nyíljon. Ha igen, írd be ide: FÓRUM, ha nem akkor: NOFÓRUM
  • martelyibakter
    Sziasztok!Nagyon örülök, hogy megvalósítottatok egy Máté Péternek emléket állító honlapot.Én is nagy Máté Péter rajongó vagyok és pár jó tanácsot szeretnék átadni, persze távol álljon tőlem ,hogy okoskodjak itt nektek.
    Az életrajzzal kapcsolatban mindenképp érdemes megemlíteni S.Nagy István nevét, aki Máté pályafutásában jelentős szerepet töltött be, mindvégig szövegírója volt és 'törte előtte az utat' több kevesebb sikerrel.
    Írországi publikálatlan dalok fesztiválján 3.helyezést ért el/bár megérdemelte volna az elsőt is/Ez egy elírás az életrajzi lexikonban.
    Első házassága Dékány Saroltával kötődött és az énekesnő hagyta ott Mátét életvitele miatt/ezt egy rádióműsorban említette./Második feleségével 15 évet/haláláig/ éltek eggyütt.Edit asszony végtelenül türelmes, jó társa volt,amit az Ott állsz az út végén című dallal köszönt meg neki 1979-ben.Halála valóban 1984. 09.09-én vasárnap reggel következett be, de nem a lakásán, hanem hakniból hazafelé jövet és szívelégtelenség következtében felesége elmondása alapján.
    Az éjszakák és nappalok 1976-os nagylemez borítója ugyanaz mint a cd borítójé.Egyébként nagyon sok információt megtaláltok S.Nagy istván Máté Péter emlékére című 1985-ben megjelent könyvében, ami a neten is megvásárolható.Ebben fellelhető az utolsó interjú is amit 1984.szept7-én péntek délután adott a fészek klubban.Nyelvtudása kiváló volt, beszélt angolul, németül, oroszul.Nagyon kevés helyen mondják el, hogy volt civil szakmája is, nem könnyebb iskolát végzett mint a Külkereskedelmi Főiskola.
    A 60-as évek végén lépett fel Dékány Saroltával!
    Sok információt megtudtok még róla szóló televízió és rádióműsorokból is.