a vegetárius táplálkozás előnyei és hátrányai
  • Cuchulainn
    #1041
    Szereted a francia drazsét? Az például szarból van :)
    Én pedig senkinek nem akarom elvenni a kedvét a húsmentes életmódtól csak nem hiszem azt, hogy a vegaság jobb. Ha hiszed ha nem én is szeretema "vegás" kajákat, gyümölcsöket, párolt sült zöldségeket és van olyan, hogy pár napig nem eszek húst. De olyankor már szoktam érezni, hogy vágyom rá, és legközelebb újra azt eszem. (Nem "ha nem falhatok húst belepusztulok" érzés, egyszerűen megkívánom a húst.)
    A lelkiismeretről: Lelkiismeretfurdalásom van, ha véletlenül eltaposok egy bogarat az utcán. Nincs lelkiismeretfurdalásom ha megölök egy állatot azért hogy megegyem. A magam részéről ezt természetesnek tartom.
    Egészségügyileg: Jóból is megárt a sok. Akármiből eszel mértéktelen mennyiséget az meg fog ártani. A hústól érelmeszesedést meg vesebántalmakat kapsz, a túl sok szénhidráttól éppúgy elhízol mint a sok zsírtól a sok gyümölcs meg csak megfosat rendesen. Normális mennyiségben fogyasztva a húsételektől az égvilágon semmi bajod nem lesz.
    Környezetvédelmileg: Igen, persze ha megeszed a növényt sokkal jobb hatásfokú mint ha megeszed az állatot ami megette a növényt. De ha algát eszel akkor az még sokkal jobb hatásfokú, miért nem eszik mindenki algát? Sajnos messze nagyobb problémák vannak a környezetünkkel mint amiket az állattartás okoz. (Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell vele törődni) Az esőerdőket sem nagyrészt legelőnek irtják (ma már) hanem azért, hogy egzotikus gyümölcsöket és termékeket (kávé!) termesszenek rajta, és még inkább magáért a fáért amit kitermelnek. A fosszilis tüzelőanyagok égetése még mindig jóval nagyobb terhet ró az atmoszférára mint a bocifing és nehezebben is kezelhető.